maandag 21 december 2015

Van (geen) arendbuizerd tot witkopgors

Een rondje in de Delta met wat medestudenten stond al een tijdje op het programma, maar vandaag moest er dan maar een keer van komen. Om kwart voor negen pik ik Niek Eilander en Jeffrey van Houten op bij Rotterdam-Lombardijen, om het rondje 'Van arendbuizerd tot witkopgors' af te trappen op de Maasvlakte, waarna we dus lekker de hele Delta door vogelen om dan hopelijk nog voor het donker aan te komen bij Wilhelminadorp.

Het weer is echter niet zoals voorspeld en in de stortende regen krijgen we de arendbuizerd niet in beeld. Wel worden uiteraard de eerste 'Delta-soorten' gescoord en dan is een middelste zaagbek ook een mooi begin; die zitten immers niet veel op de Veluwe. Een groepje nonnetjes in het slibdepot blijkt achteraf de enige waarneming van deze soort vandaag, maar verder is het tam. Het Oostvoornse meer levert wel de eerste echte goede soort op, want naast de gebruikelijke ijsvogels, slechtvalk, grote en middelste zaagbekken, brilduikers en dodaarsjes laat ook een ijsduiker zich fraai bekijken.
IJsduiker
Eenmaal het eiland Voorne-Putten achter ons gelaten rijden we in prachtig weer Goeree-Overflakkee op. In de haven van Stellendam is het stil. De noordse stern die hier begin december zat is helaas verdwenen en meer dan twee oeverpiepers en de eerste steenlopers komt er niet bij. Snel dus maar door richting Ouddorp maar ook daar laat de doelsoort, een roodhalsgans, het af weten.

Ook de Grevelingen blijkt hierna helaas niet de voor mij gewenste parelduikers te bevatten, die moet ik nog steeds voor de jaarlijst als nr. 300, maar er zwemt nog wel een kuifaalscholver rond. Aan de Noordzeezijde van de Brouwersdam gaat het hierna wel los met aan de Zuid-Holland kant al een fraai paartje eider, een zwarte zee-eend, roodhalsfuut en een zeekoet! Het Zeelandse gedeelte levert nog twee zeekoeten, flinke groepjes geoorde futen en kuifduikers, wat paarse strandlopers, drieteenstrandlopers en zilverplevieren op. Het mannetje ijseend blijft onvindbaar tussen de vele futen, middelste zaagbekken en brilduikers.
Roodhalsfuut
Drieteenstrandloper
Eenmaal op Schouwen-Duivenland zijn dan ook gelijk de kleine zilverreigers present en al rijdend over de polderweggetjes zien we toch een kleine 10 van deze fraaie vogels. Verder is het in de Prunje zoals altijd qua vogels druk, met als bonusjes wat kemphanen, pijlstaarten, een zwarte ruiter, een groenpootruiter, kanoet en de fraaie grote zee-eend bij Burghsluis.

Gauw door maar richting de Neeltje Jans waar we in de Vluchthaven zowel een 'normale' zeekoet als de pleisterende zwarte zeekoet binnen tikken, leuk zo beide in een haventje!
Zeekoet
Zwarte zeekoet
Het is nu 3 uur dus we moeten op tijd bij de witkopgors aan kunnen komen. Na Noord-Beveland doorkruist te hebben komen we aan op de plek waar door twee vogelaars al een uur vruchteloos wordt gezocht. Tja, dat beloofd niet veel goeds, maar dat beestje kan natuurlijk niet weg zijn. Tijdens een wandelingetje langs het hekje zit hij echter opeens bij Niek voor z'n neus! Het beestje laat zich schitterend zien op slechts een tiental meters. Heel wat mooier dus dan dat mannetje van Limburg, alhoewel die natuurlijk zelf bijzonder fraai was.
Witkopgors
We blijven toch niet al te lang plakken, zodat we op de terugweg in de invallende duister - het is immers de kortste dag - nog wat kunnen scoren. In ieder geval snel door richtingen Schouwen-Duivenland waar bij Nieuwerkerk een groep kleine zwanen zoals verwacht makkelijk is. Daarna is op de Grevelingendam een rosse grutto nog een nieuwe voor de daglijst en ziet Jeffrey uit de rijdende auto in een groep rotganzen in de berm zowaar een roodhalsgans te lopen!! Hij laat zich vlak langs de auto schitterend zien en blijft ongeringd, tof!
Roodhalsgans                                                              ©Jeffrey van Houten
We sluiten de dag af bij de flamingo's van Battenoord die we nog net kunnen ontwaren, waarna dus een einde komt aan een flinke dag vogelen in de Delta. En zoals altijd was dat natuurlijk erg geslaagd en met die witkopgors erbij nog wel met een mega op zak ook! Uiteindelijk afgesloten op 88 soorten met ook nog wel wat missertjes, maar 't was gezellig en dat is ook niet onbelangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten