maandag 28 december 2015

Je hebt van die neppe zeldzaamheden...

Vanochtend hoor ik dat Laurens van de Wind met z'n vader nog een rondje gaat maken door Zeeland en Zuid-Holland voor wat leuke soortjes, dus om een uurtje of tien stap ik bij hen in. De eerste stop is Hoek van Holland waar een paar dagen een bonte kraai rond hangt. Altijd een lastige soort in Zuid-Holland en zelfs door www.waarneming.nl gekwalificeerd als zeldzaam in Nederland. Het is even zoeken langs de boulevard, maar even later vinden we 'm al snoepend van de duindoorns, fraai beest! Het gevoel wat ik meestal krijg bij een 'rode soort' op www.waarneming.nl is echter toch anders dan zo'n soort, het voelt als een neppe zeldzaamheid... Maar goed, een fraaie soort is het sowieso en nog een puntje voor de maandlijst.
Bonte kraai
We gaan hierna door richting de Maasvlakte in de hoop dat de arendbuizerd nog even mee wil werken. In eerste instantie kunnen we 'm in de Zuidpunt niet vinden, in tegenstelling tot een tiental buizerds, maar bij een laatste blik zit die toch opeens op een paal. Ondanks de afstand is de vogel mooi te zien, het is toch wel een bijzonder fraai beest!
Arendbuizerd
De route gaat hierna nog verder Zeeland in, maar aangezien we weer bijtijds thuis moeten zijn kijken we overal niet heel uitgebreid. De Brouwersdam is nog wel leuk want door het rustige weer kan je heerlijk ver kijken. Er zitten veel eiders, brilduikers, middelste zaagbekken, nog zo'n 25 geoorde futen die tegenwoordig opvallend vaak in het zoute water zitten, wat kuifduikers, roodkeelduikers, een enkele zeekoet en ook het mannetje ijseend laat zich fraai bekijken. Die laatste is ook al zo'n 'halve' zeldzaamheid. Al jaren gevogeld langs de Brouwersdam met elke winter wel ijseenden, en als ze dan nu opeens zeldzaam zijn gemaakt voelt dat toch anders, maar ach, wat maakt het ook uit.
Zeekoet
IJseend
Alleen de Prunje komt hierna nog aan de beurt voor met name de leuke rotganzen, maar helaas zitten alles op het water en kunnen we daar door slecht licht niks uitvissen, op een afwijkend exemplaar na. Wel is het een prachtig gezicht om te zien hoe de polder bomvol zit met misschien wel 50.000 vogels, echt ongekend. Een sperwer speelt wat met de tienduizenden goudplevieren die grote wolken maken, met daartussen door groepen bonte strandlopers en kieviten. En dan op het water nog vele smienten, wintertalingen, slobeenden en pijlstaarten. Ook zien we nog 7 overwinterende lepelaars maar verder is het qua 'leuke' soorten rustig.
Afwijkende rotgans
Ondertussen is het echter alweer tijd om Zeeland achter ons te laten, maar het was ons weer een waar genoegen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten