woensdag 23 december 2015

Meeuwenreünie

Het was vandaag eindelijk de dag om weer eens naar meeuwen te gaan kijken in Rotterdam-Zuid. Laurens van der Padt en Laurens van de Wind konden niet, dus samen met Arie Zoeteman en Sander Elzerman trappen we af bij het Spinozapark. De ronde van vandaag is eigenlijk een soort reünie, welke kokmeeuwen zijn allemaal weer teruggekeerd vanuit de broedgebieden in Oost-Europa en Scandinavië. Het zijn elke winter dezelfde meeuwen die in exact dezelfde singels en parken het brood verorberen wat hun toegeworpen wordt. Deze honkvastheid maakt het toch wel extra leuk, maar daarnaast ook de afwachting of wellicht nieuwe geringde jongen meeuwen Rotterdam-Zuid hebben gevonden. In het Spinozapark zitten meeuwen genoeg, maar we weten alleen een bekende kokmeeuw af te lezen die daar ook geringd is een aantal winters terug.

Hierna gaan we door richting Zuidwijk. Daar zijn twee bekende Litouwse kokmeeuwen weer present en een Duitse zilvermeeuw staat er ook weer voor zijn tweede winter. Vorig jaar was het 'm als jonkie kennelijk goed bevallen. Daarnaast zien we nog een Nederlandse zilvermeeuw die ik hier eerder dit najaar al zag. 

Het Zuiderpark zit ook vol met kokmeeuwen, iets wat ik eigenlijk niet had verwacht met deze temperaturen. Vaak zitten veel meeuwen dan buiten de stad wormelen te trappelen, maar ze reageren hier ook gelukkig goed op de kruimels. Dat levert ook weer bekende op, zo is een Noor terug voor zijn 3de winter net als een Deense, en zien we Nederlander W-EC die ooit in Hilversum werd geringd toen die wellicht onderweg was naar Rotterdam-Zuid. Daarnaast zowaar ook nog twee nieuwe adulten, een Litouwer en een Duitser. Ook een nijlgans uit Den Haag wordt nog afgelezen, die dingen verplaatsen zich ook nog aanzienlijk.
Noorse kokmeeuw W-J2TR
Bij de Carnissebuurt zitten ook weer meeuwen zat, maar in tegenstelling tot het Zuiderpark ontbreken hier geringde exemplaren. We rijden hierna nog door naar een nieuwe plek, de Boergoensevliet, waar we bij aankomst gelijk een kleurring zien staan. Het blijkt om een heuse Kroaat te gaan! Pas de 2de voor Rotterdam-Zuid.
Kroatische kokmeeuw W-S76E
Het voeren op de stoep, het valt niet altijd mee op een goede plek te vinden voor de kruimels, levert daarna nog zowaar twee nieuwe Belgische kokmeeuwen en een Poolse kokmeeuw op die we vorig jaar op verschillende plaatsen zagen in Rotterdam. Een Letse kokmeeuw kunnen we helaas niet helemaal aflezen. 
Poolse kokmeeuw Y-TE08
Hierna door naar wat havens van de Oude-Maas, waar in de Sint-Janshaven een Deense kokmeeuw nog niet is gearriveerd. Of zal ze het deze winter niet gehaald hebben?! Een bekende Litouwse zilvermeeuw is wel gewoon weer present, net als een ongeringde eerste kalenderjaar geelpotmeeuw. Ook in de Maas- en Rijnhaven is nog bekende Poolse kokmeeuw weer terug en is dat hetzelfde met een Belgische, Duitse en Zweedse. Ook een kokmeeuw die in een eerdere winter in Den Haag werd geringd is weer present. 
Litouwse zilvermeeuw Y-2L80
Op het Afrikaanderplein zijn alle grote meeuwen erg onrustig, dus verder dan een Duitse zilvermeeuw die voor de tweede winter voor dit park heeft gekozen om te overwinteren komen we niet. Overigens zien we nog wel 2 ongeringde pontische meeuwen, en tussen de kokmeeuwen zien we zowaar nog wel 2 kokmeeuwen van Frank Majoor
Nederlandse kokmeeuw W-ENA1
In de wijk Bloemhof levert het kruimelen weer een bekende Litouwse overwinteraar op, en in de naastgelegen Valkeniersweide blijkt een dat Finse jonkie het afgelopen winter wel bevallen was en dus weer teruggekeerd is naar exact hetzelfde slootje. Nu natuurlijk wel uitgedost als volwassen vogel. In het Varkenoordse park treffen we nog een bekende Nederlander en een Engelse kokmeeuw is maar liefst de 11de nationaliteit die we vandaag aflezen! 

De Kop van Zuid, doorgaans ook goed voor grote meeuwen, laat het helaas een beetje afweten. Wel lezen we nog een bekende Deense, Zweedse en Nederlandse kokmeeuw af, net als een nieuwe Belgische en Nederlandse. In de schemer komen we uiteindelijk aan bij het Eiland van Brienenoord, maar daar zijn zo goed als alle meeuwen al verdwenen naar hun slaapplaats na weer een prettig winters dagje voor deze jongens in de stad. En ook voor ons was het weer een genoegen om de kokmeeuwen weer welkom te heten in de stad! Hopelijk valt de winter nog echt in zodat de aantallen kokmeeuwen nog omhoog schieten en het aflezen ook wat leuker maakt.
Nederlandse kokmeeuw W-EAF0
1kj pontische meeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten