zaterdag 20 oktober 2012

Sibopi op Texel!

Toen ik gisteren thuiskwam en op www.waarneming.nl keek schrok ik toch wel behoorlijk van die aantallen siberische boompiepers op de Waddeneilanden. Na wat gebel en ge-email gisterenavond of  het Vlieland het of Texel zou worden voor Texel gekozen omdat Herman weer bijtijds thuis moest zijn. Zodoende werden Laurens vd Padt, Hans Westerlaken en ik om kwart over vijf door Herman opgepikt.

Na de pont van 7:30 ruim gehaald te hebben kwamen we om tien over acht aan op de plek van de Siberische boompieper. Ik besluit maar gelijk naar de plek te lopen en nog geen minuut later vliegt de Sibopi (afkorting voor Siberische boompieper) voor me op en gaat in een den zitten waarin hij zich het volgende half uur schitterend laat bekijken. Het licht is helaas nog niet goed waardoor ik de foto's nog net als bewijsplaatjes kan betitelen.
Siberische boompieper
Omdat er veel trek is besluiten we richting de noordpunt te gaan van Texel. De kleine vliegenvanger die al heel de week aanwezig is bij de Sluftervallei blijkt te zijn gevlogen dus vervolgen we onze route naar de Robbenjager. Uit zee komen continue groepen spreeuwen, koperwieken en merels en het zit overal dan ook vol met deze soorten. Tussen dit alles zit niet erg veel maar een draaihals die we vlakbij het Reddingsboothuis opstoten is een leuke verrassing!

Als we weer terug zijn bij de auto blijkt de Aziatische roodborsttapuit die ook al lang hier aanwezig is weer te zijn gezien en even later hebben we hem mooi in beeld. Een paar beflijsters laten zich ook even leuk bekijken.


Aziatische roodborsttapuit
We checken hierna nog even wat tuinen langs de Vuurtorenweg. Dit levert wederom veel vogels op maar geen zeldzame soorten. We hebben nog een paar minuten om de siberische boompieper met beter licht te gaan bekijken voor de pont van 13:00 en die laat zich ook nog even fraai bekijken.

We halen hierna net de pont en worden de hele terugreis geconfronteerd met raddes boszangers op Vlieland. Uiteindelijk blijken er vandaag 4 gevonden te zijn dus hopelijk lukt het aankomende week een bezoek aan het eiland te brengen. Maar ondanks dat kijken we met een brede glimlach terug op vandaag omdat we de sibopi schitterend hebben gezien!

Plek sibopi

1 opmerking: