In ons land is het qua echte zeldzaamheden nog steeds erg rustig maar 6 ortolanen die van de week gemeld werden bij het Dal van Deelen, bij Hoenderloo, zijn toch wel erg leuk. En dus stap ik om kwart voor zeven bij Herman en Paul Schrijvershof in de auto richting de Veluwe. Op de plek aangekomen kan het zoeken beginnen tussen tientallen geelgorzen en vinken.
|
De plek van de ortolanen met op de strobalen de locale telpost |
Er staan al enkele vogelaars te kijken die melden dat ze al min. twee vogels hebben gezien. Tijdens het opstellen van de telescopen horen we continue een raaf roepen en die gaat zowat de hele ochtend door. Ook komt er nog eentje schitterend voorbij vliegen, wat een gave beesten!
Het zoeken naar de ortolanen is vrij lastig omdat de vogels of onzichtbaar tussen de graanstoppels foerageren of de struiken in duiken. Uiteindelijk is het Herman die de eerste vindt en uiteindelijk zien we er in de twee uur dat we er zijn min. 3, maar waarschijnlijk 5 exemplaren. Ze laten zich zo nu en dan erg fraai bekijken boven in enkele eiken en berken, geweldig!
|
Ortolaan |
Als we van deze fraaie vogels staan te genieten horen we vanaf de strobalen opeens "ZEEAREND". Helaas is de vogel achter de bomen verdwenen maar een half uur later zit de vogel opeens in een boom langs de akker en laat zich ondanks het beroerde licht fraai bekijken.
Verder horen we nog enkele goudvinken, wat zwarte mezen, boompiepers en een kleine bonte specht maar om kwart voor elf houden we het voor gezien en besluiten we richting de graszanger te gaan. In Polder Sandelingen aangekomen staan al enkele vogelaars en de graszanger is gauw gevonden. Hij laat zich naast
horen ook af en toe mooi zien in wilgentwijgjes, fraai!
|
Graszanger |
Als de vogel weer even stil is houden we het voor gezien en nadat ik weer bij m'n fiets ben afgezet besluit ik richting de Karwei te gaan. Laurens en Laurens hadden hier vanochtend namelijk drie oranje luzernevlinders, een soort die ik al sinds 2009 niet meer heb gezien. Een rondje over het veldje levert inderdaad twee van deze fraai zuidelijke vlindersoorten op en laten zich erg leuk bekijken.
|
Oranje luzernevlinder |
Laurens en Laurens en een paar jonge vogelaars uit de Alblasserwaard zijn op de Sophiapolder, dus besluit ik daar ook maar heen te gaan. Het is echter erg stil wat vogels betreft maar een overvliegende visarend maakt een hoop goed. Hij cirkelt enkele minuten boven het gebied om daarna richting het zuiden af te zakken.
|
Sophiapolder |
We besluiten na een rondje door het gebied ook maar het eiland te verlaten en nog een blik in de Crezéepolder te werpen. Dat leverde nog drie paapjes op maar verder was het ook hier erg stil.
Na het avondeten maar weer een kijkje genomen bij de graszanger en deze liet zich nu erg fraai, vlak langs het fietspad bewonderen.
|
Graszanger |
Ik krijg ook een sms'je van Laurens v/d Windt dat hij een slaapplek van een oranje luzernevlinder had gevonden dus besluit ik die kant maar weer uit te gaan. Bij aankomst was de vlinder helaas gevlogen maar na even zoeken hadden we toch twee vlinders gevonden. Een daarvan konden we ook een beetje volgen en deze liet zich dus schitterend bekijken. Doordat het toen de zon weg was gauw afkoelde bleef hij stil zitten en kon elk blaadje en sprietje dat in de weg zat weggehaald worden.
|
Oranje luzernvlinder |
Nadat het licht te ver was afgenomen vertrokken maar omdat ik Jan tegenkwam maar weer teruggegaan alleen nu om de Sophiapolder weer eens af te kijken. Er zat bijzonder weinig maar toen we aan het praten waren hoorde we opeens een steenloper roepen! Gelukkig deed hij dat een paar keer zodat ik een
opname kon maken. Na een kwartiertje hoorde we de vogel nog een paar keer roepen dus waarschijnlijk vloog hij een beetje rond boven het eiland. Al met al is deze nieuwe IJsselmondesoort voor me een schitterende afsluiter van deze dag!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten