zaterdag 1 september 2012

Najaar is weer begonnen!

Gisteren tijdens een tussenuur kreeg ik de schrik van m'n leven, een bonte stern langs de Maasvlakte door Ben van den Broek! Een nieuw soort voor Nederland en ook nog eens gefotografeerd ook! Helaas echter overvliegend en de vogel was dan ook verdwenen en ook de rest van de dag wordt de vogel nergens anders opgepikt/teruggevonden. 

Naast deze Amerikaanse stern is het in ons landje weer erg rustig qua zeldzaamheden maar wel worden op veel plaatsten draaihalzen, ortolanen en dergelijke gemeld. Daarom werd gisteren besloten vandaag weer eens naar de Maasvlakte te gaan en dus stap ik vanmorgen op half zeven bij Herman en Rick Schonewille in de auto. 

Op de Maasvlakte aangekomen controleren we eerst het dijkje bij de EON-centrale maar naast een gekraagde roodstaart, tuinfluiter en grasmus levert dat niet veel op. Dan maar verder richting de Maasmond en de nabij gelegen vlaktes. Er staat vrijwel geen wind in tegenstelling tot gisteren en over zee vliegt dan ook echt niks. 

In de hoop op wat leuks zoeken we dus maar de struiken en duindoorns af maar meer dan heggenmussen, een tapuit en tuinfluiter levert dat helaas niet op. Een bezoek aan de MOT-bosjes zorgt nog wel voor goudhanen en een gekraagde roodstaart maar verder is het ook hier rustig. Wel krijgen we het bericht door dat er een ortolaan zit bij de kazerne maar daar aangekomen krijgen we te horen dat de vogel is opgelost in een groep van enkele honderden kneuen. We zoeken even maar de ortolaan kunnen we zoals verwacht niet vinden, wel zien we nog wat paapjes en een drietal patrijzen. 

Het zoeken wordt verstoord door de melding van een sperwergrasmus ten westen van het Reebok-gebouw. Even later zijn we ter plaatste en staan we met een tiental andere vogelaars onder aan de dijk waar de vogel in moet zitten. De vogel is niet gelijk in beeld maar even later komt hij uit een vlier, vliegt een stuk, zit even in een struikje en duikt weer naar beneden, dat was 'm dan. We zien we de vogel weer terugvliegen maar mooi krijgen we de vogel dus niet te zien, net zoals elke andere sperwergrasmus eigenlijk. 

Na nog wat wachten laat de vogel zich niet meer zien en besluiten we de Maasvlakte te verlaten en richting de Strypse Wetering te gaan. Het kleine slikgebiedje ligt er schitterend bij en het zit dan ook vol met vogels. Zo lopen er veel watersnippen rond, wat witgatjes, kemphanen, twee zwarte ruiters, een bonte strandloper en twee fraaie juveniele krombekstrandlopers!

Krombekstrandloper
Als we deze aan het bewonderen zijn komt er opeens een juveniele slechtvalk het gebied in vliegen en gaat een beetje oefenen met jagen en laat zich hierbij schitterend bekijken, super!

Nadat de valk verdwenen is besluiten we af te zakken naar het zuiden om her en der nog wat te gaan vogelen en met de stille hoop op de bonte stern. Bij de Haringvlietsluizen zien we o.a. Wietze Janse al rondlopen met dus daar zoeken heeft geen zin meer. We rijden dus maar gelijk door naar Markenje waar we twee flamingo's binnen koppen. Verder lopen er nog wat groenpootruiters, bontbekplevieren, bonte stranldopers en drie kleine zilverreigers rond.

Twee flamingo's met 5 Chileense flamingo's
Als we de Brouwersdam oprijden zit er naast de weg iets bovenin een boom wat bij nadere exceptie een zomertortel blijkt te zijn. Naast deze vogel zitten er ook nog twee andere zomertortels waaronder een juveniele vogel, leuk!!


Zomertortel
Zomertortel (juv.)
De brouwersdam levert de gebruikelijke steenlopers op en verder is het rustig. Net als in de Prunjepolders overigens waar het, doordat het laagwater is, uitgestorven is wat steltlopers betreft. 

De Biesbosch doet het goed qua visarend vandaag dus besluiten we die kant op te gaan. Als we op het Hellegatsplein rijden zien we dat Thomas van der Es met een visarendtocht twintig minuten geleden een kleinste jager had bij de Moerdijk. De afslag Willemstad is gauw genomen en even later staan we met de telescopen langs het Hollands Diep. In het volgende half uur komt de kleinste jager helaas niet langs dus of de vogel was ons voor, of is op het water gaan zitten of... 

We besluiten dat het weer mooi is geweest voor vandaag en dus ben ik een half uurtje later weer thuis met een sperwergrasmus en een leuke dag vogelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten