zaterdag 15 september 2012

Jaarlijst op 301!

Gisteren was de wind al goed voor zeetrek maar door school helaas geen mogelijkheid om naar de kust te gaan. Voor vandaag werd voorspeld dat de wind NW 4 zou gaan waaien, wel uit de goede hoek maar niet hard. Ondanks dat arriveerde Herman, Hugo Moerman en ik om half acht bij de Maasmond in de hoop toch nog wat zeevogels mee te pakken. We waren niet de enigste maar hadden enkel nog een kleine jager gemist. We staan nog maar net of er wordt een grote jager gemeld die mooi langskomt, de eerste nieuwe jaarsoort is alweer binnen!

Hierna valt het echter helemaal stil en in het volgende anderhalf uur zien we wat Jan-van-genten, zwarte zee-eenden en twee rosse grutto's. Rond negen uur begint het opeens weer en zien we in twintig minuten een kleine, een middelste, twee grote jagers en een noordse pijlstormvogel! Al met al is het dus al behoorlijk geslaagd en dankzij de middelste jager en de noordse pijlstormvogel staat de jaarlijst nu op 300 soorten!

Na deze fraaie soorten is het weer even stil dus krijgt de grauwe vliegenvanger voor de telpost op de blokken weer wat meer aandacht, leuk! Dan is het alweer kwart over tien als er weer een leuke zeesoort wordt geroepen, een middelste jager en wel hoog cirkelend! Na even zoeken heb ik de vogel gevonden, een vreemd gezicht om hem zo te zien cirkelen maar daardoor niet minder fraai!

Telpost Maasvlakte
Niet veel later wordt een noordse stormvogel gemeld die redelijk ver maar toch mooi langskomt. Maar dan valt het echt weer helemaal stil en besluiten we naar een gemelde grauwe klauwier te gaan op de Stuifdijk. We kunnen hem helaas niet vinden dus na een bezoekje aan de lokale snackbar gaan we richting een sperwergrasmus bij Bayer.

Op de parkeerplaats van het bedrijf zien we al enkele vogelaars lopen en even later hebben we ook de vogel in beeld. In de hierop volgende drie kwartier zien we de sperwergrasmus een paar keer geweldig mooi en hij laat zich ook fraai vliegend zien. Veruit mijn beste waarneming van deze soort, wat een gaaf beest! Verder is het ook leuk op de parkeerplaats met grasmussen, zwartkop, tjiftjaffen, fitissen, gekraagde roodstaart en de eerste grote gele kwikstaart weer van het najaar.

Als we onderweg zijn richting huis wordt er een grauwe franjepoot gemeld nabij Stad aan 't Haringvliet. Omdat deze nog op mijn jaarlijst ontbreekt wil Herman er wel even langs rijden en dus zie ik drie kwartier later nr. 301 voor de jaarlijst. De vogel laat zich op enige afstand fraai bekijken tussen wat kieviten en zorgt voor een mooie afsluiting van deze dag!
Grauwe franjepoot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten