donderdag 16 augustus 2012

Libellen, kanoën en weer eens een jaarsoort

Vandaag stond de rivierrombout weer eens op het programma. De soort is inmiddels weer weg van IJsselmonde omdat de vegetatie langs de Oude-maas op de plek waar ze zaten gemaaid is. Om kwart voor negen staan Evert en ik dus op het pontje naar Puttershoek om aan de andere kant van de Oude-Maas deze soort te vinden.

Op de plek aangekomen roept er een ijsvogel, vliegen er een witgatje en oeverloper weg en zit er een matkop e roepen. Als we de dijk een keer overgelopen zijn hebben we er nog steeds geen gevonden maar de terugweg levert wel een fraai exemplaar op. Hij kruipt net uit het hoge gras om op te warmen en is dus werkelijk schitterend te bekijken, wat een fraai beest!


Rivierrombout
Nu deze soort gelukt besluiten we maar gelijk weer richting IJsselmonde te gaan en nog even bij Barendrecht rond te fietsen. De eerste bestemming is de Zuidpolder in de hoop op zwervende heidelibellen van de tweede generatie. Dit zijn dus libellen van de eitjes die gelegd zijn door de exemplaren eerder dit jaar. Als we langs de plasje lopen vinden we uiteindelijk zo'n 10 van deze fraaie gekleurde libellen, leuk!!

Zwervende heidelibel
De tengere grasjuffers zijn hier helaas verdwenen omdat het plasje waar ze zaten compleet is uigedroogd. Omdat patrijs nog op de jaarlijst van Evert ontbreekt fietsen we nog even richting de Gaatkensplas waar we op een akkertje het paartje zien met in totaal 5 jongen, leuk!

Vanmiddag brengen we drie uur door in een kano rondom Alblasserdam wat niet veel vogels oplevert maar als we nog een half uur te varen hebben word ik gebeld door Jan dat er een sperwergrasmus is gemeld op de Maasvlakte. Als een malle kanoën we terug naar de verhuurder, pakken ons spullen en fietsen naar huis. Nadat we alles gepakt hebben stappen we weer op de fiets en even later zitten we samen met Jan bij Rick Schonewillen in de auto. 

Een half uur later stappen we uit bij het dijkje nabij de EON-centrale waar ik in 2010 mijn eerste sperwergrasmus zag. Als we langs het dijkje lopen vliegt er een grasmus voor ons uit en gaat in een struikje zitten. Samen met de inmiddels gearriveerde Alwin Borhem zien we de vogel ophoog komen uit het struikje, sperwergrasmus! Even kunnen we hem bekijken maar dan duikt hij het struikje weer in. 

Als we wachten totdat hij er weer uitkomt vliegt er een vogel weg naar rechts. Gauw erachteraan uiteraard maar het blijkt helaas een tuinfluiter te zijn. Dus weer terug naar het struikje waar de sperwergrasmus in zat en als we daar aankomen vliegt er een vogel over het dijkje weg. Achter het dijkje is geen begroeiing meer en de vogel blijft ondanks dat onvindbaar en ook de rest van de avond zien we de sperwergrasmus niet meer terug. 

Nu we toch op de Maasvlakte zijn besluiten we nog even te wat op de Vuurtorenvlakte rond te gaan lopen maar dat levert naast een heggenmus totaal niks op. Al met al vandaag weer een leuke dag gehad met weer een jaarsoort erbij, nr. 296!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten