woensdag 15 augustus 2012

Een mooie dag in de Brabibo

Gisterenavond was er een zwarte ooievaar gaan slapen in de Brabantse Biesbosch en door alle andere leuke vogels die daar gezien waren was de planning van vandaag gauw gemaakt. Om half acht staan Evert, Jan en ik dan ook op de pont naar de overkant terwijl er een vrouwtje wielewaal bij de pont invalt, leuk!!

In Noord-Brabant aangekomen kan het vogelen gelijk beginnen. Het water staat laag dus het gebied zit vol met vogels. Langzaam fietsen we over de fietsersdijk rond Polder Hardenhoek en uiteraard speuren we ondertussen het gebied af. Het gebied zit helemaal vol met krakeenden, wintertalingen, grauwe ganzen en verscheidene steltlopers. Zo zien we een enkele bosruiters, tientallen kemphanen, een dikke tien bontbekplevieren, wat bonte strandlopers, een kleine strandloper, zwarte ruiters en vier steenlopers, een leuke soort zo in het binnenland!
Steenlopers
Zwarte ruiters
Verder foerageren er boven het water tussen de visdieven enkele zwarte sterns en als we van dit alles genieten is er opeens paniek. De 'vliegende deur', ofwel zeearend verschijnt op het toneel en alles gaat de lucht in. Als we de zeearend volgen vliegt er ook opeens een visarend bij, gaaf!!

De zwarte ooievaar is nog steeds niet gemeld dus gaan we ook maar even een kijkje nemen in het gebied. Daar aangekomen zijn er enkele mensen nog aan het zoeken maar ze hebben 'm helaas nog niet gevonden. Op het veld waarin de 'zwooi' was gaan slapen zijn enkele boeren ook volop bezig dus wellicht zit hij elders in het gebied. Maar na wat rondjes gefietst te hebben kunnen we hem ook niet vinden, wel levert dit nog drie fraaie wespendieven op!

We besluiten dan maar weer een kijkje te gaan nemen in Polder Hardenhoek. Het mannetje en de juveniele zeearend die hier dit jaar geboren is zitten samen in de bekende dode bomen aan de rand van het gebied en laten zich van afstand fraai bekijken.

Zeearend
Ook komt er weer een visarend over het gebied zetten, dat blijft een schitterende vogel! Helaas blijft het bij overvliegen en zijn we vandaag geen getuigen van een jachtpartij van deze arend.

Visarend
Na een tijdje slaat de verveling toe en dus gaan we andere dingen doen..

...
Gelukkig komt hier gauw een eind aan want opeens krijgt Jan de melding dat er een woudaap is ontdekt door Peter Verhelst bij het pontje Steur, aan de oostkant van de Biesbosch. Omdat we in de Hardenhoek zijn uitgekeken besluiten we een poging te wagen. Drie kwartier later zitten we daar op de dijk naar het eilandje te staren waar de vogel was gezien maar helaas mag het posten niet baten. het woudaapje komt niet meer tevoorschijn.

Steurgat
We houden het voor gezien in de Biesbosch en vertrekken dus maar weer richting Ambacht. Vanavond heb ik nog even met Evert door Polder Sandelingen gelopen om wat libellen dat vangen, dat lukt nog aardig en we vangen een grote keizerlibel, gewone oeverlibel en wat steen- en bruinrode heidelibellen.

Grote keizerlibel
Al met al vandaag weer een mooie dag in de Brabantse biesbosch ondanks het missen van zwarte ooievaar en woudaap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten