vrijdag 2 maart 2012

Sophiapolder is gevonden!

Vandaag weer eens een beetje op IJsselmonde gevogeld. Begonnen in Polder Sandelingen Ambacht waar naast de eerste scholeksters en kleine mantelmeeuwen ook nog steeds de smienten en dergelijke aanwezig waren. Tevens vlogen er nog zo'n 10 grutto's over en een roepende bonte strandloper die rondjes vliegt boven het gebied is een aangename verrassing.

Smient, meerkoet en kleine mantelmeeuw
In het Waalbos blijkt het waterpeil gedaald in de plasjes waardoor er slikrandjes zijn ontstaan. Dat levert gelijk wat op want er vliegen twee grutto's weg als ik aan kom. Verder zitten er nog wat wintertalingen, krakeenden en een grote zilverreiger.

Plasje in Waalbos
Vanmiddag besluit ik mijn tijd bij de Sophiapolder te besteden. Na de eerste scan over het eiland zie ik dat er grote aantallen grutto's en scholeksters aanwezig zijn. Na nog een rustige blik over het eiland valt mijn oog opeens op een bontbekplevier, leuk! De eerste voor het gebied, er zullen er vast nog velen volgen. 


Grutto's

Scholeksters
Na een nauwkeurige telling van scholeksters en grutto's kom ik op resp. 77 en 114 exemplaren, een goed begin voor dit jonge gebied! Tevens zie ik mijn eerste bonte strandloper voor het gebied tussen de grutto's foerageren en er loopt een groepje van 6 kemphanen tussen de kieviten. 

Als ik op het talud loop langs de Veerse dijk kom ik opeens oog in oog te staan met drie ransuilen die nog in een boompje aan het rusten zijn nu alles weg gehaald is. Helaas zien de vogels mij ook en vliegen ze weg, eentje gaat in een boompje op het bedrijventerrein zitten, de andere twee gaan in twee wilgen zitten. Voorzichtig sluip ik er heen en nadat ik wat foto's heb gemaakt en een ransuil een braakbal uitgebraakt heeft worden ze helaas verstoort door een man met een hond. 


Ransuil

De steltlopers lijken vanaf vandaag echt de Sophiapolder gevonden te hebben, het wachten is nu op de krenten;)

1 opmerking:

  1. Cornelis,

    Nu je weer zo enthousiast over de Sophiapolder schrijft: is er al kijk op wanneer het wandelpad met vogelijkhut(ten) wordt opgesteld en het pontje in bedrijf komt? Op internet is op diverse plaatsen te vinden dat één en ander eind 2011 zijn beslag zou krijgen (bij de overdracht aan het Zuid-Hollands Landschap), maar het schiet nog niet zo erg op, geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen