zaterdag 24 maart 2012

De laatste...

Op de Sallandse heuvelrug zitten de laatste korhoenders van Nederland en ook deze staan met uitsterven bedreigd. De laatste en enige keer dat ik deze schitterende vogels zag was in 2008, toen hadden we min. 3 bolderende hanen. Dat is nu verleden tijd want er schijnen nog maar enkele vrouwtjes en nog maar één mannetje te zijn...
Sallandse heuvelrug
Vandaag moet het dus gebeuren om de korhoen weer te zien als de haan misschien voor het laatste jaar de hennen het hof wil maken. Dit doet de haan door te bolderen wat vrijwel alleen 's ochtends in alle vroegte gebeurt. Om half vijf word ik dan ook opgehaald door Herman vd Brand, na Rick Schonewille opgehaald te hebben in Reeuwijk komen we rond half zeven aan in Nijverdal, de noordoostkant van het gebied waar de laatste haan zijn 'bolderplaats' heeft.

Als we de hei oplopen worden we luid verwelkomt door vele zingende boom- en veldleeuweriken. De eerste vogelaar die we tegenkomen heeft een kwartiertje geleden het mannetje korhoen horen bolderen. Vol verwachting blijven we wachten maar na een kwartiertje besluiten we toch een stukje verder te gaan staan. Dat levert geen korhoen op maar wel een fraai klapekster! Ook worden de roodborsttapuiten actief en er zijn verscheidene vogels aan het zingen, een geluid wat ik niet vaak gehoord heb.

Sallandse heuvelrug
Hierna lopen we naar een heuveltje waarvandaan Herman na een paar minuutjes het mannetje korhoen ontdekt! De vogel loopt vrij op de helling en laat zich leuk bekijken, tevens is te zien dat hij aan het bolderen is maar dat is door de afstand niet te horen. Als menig vogelaar is toegesneld gaat hij helaas steeds verder de hei in waardoor alleen nog maar wat blauws en het rode van z'n kop zichtbaar is. Wel gaaf is het om te zien als de vogel twee keer boven de hei uitspringt en met z'n vleugels klapt!

Publiek bij de korhoen
Na een kwartiertje waarin alleen de kop van de vogel zichtbaar is geweest besluiten we de heuvelrug te verlaten en koers te zetten richting de Oostvaardersplassen om daar nog te gaan vogelen.

We beginnen bij het Jan van de Boschpad waar we bij aankomst gelijk getrakteerd worden op een smelleken die over komt zetten. Verder zien we nog een nonnetje, enkele kleine plevieren, twee raven en verder veel eenden, de zeearend laat het helaas afweten.
Grote zilverreiger in zomerkleed
Een korte wandeling naar een uitkijkpunt verderop levert nog een mooie blauwborst op. Bij de uitkijkheuvel horen we naast nog een tweede blauwborst ook een roerdomp 'zingen'. Een schitterend geluid om het 'gehoemp' uit het riet te horen!

Via de oostvaardersdijk wat nog een aantal baardmannetjes oplevert komen we bij het bezoekerscentrum langs de Knardijk. We besluiten vanaf hier een stukje het 'bos' in te lopen want daar is weinig meer van over, het merendeel van de wilgen is namelijk omgevallen. In een paar rietkraagjes horen we twee blauwborsten waarvan eentje zich uitzonderlijk mooi laat bekijken!


Blauwborst
Behalve deze schitterende rietvogel horen we ook nog twee waterrallen en een de derde roerdomp van de dag!

Nabij Huizen zat al enkele dagen een rouwkwikstaart dus werd daar deze dag afgesloten. De vogel was op de bewuste plek gauw gevonden en liet zich eventjes leuk bekijken alvorens hij het luchtruim koos. Een zingende grote lijster op deze plek is ook het noemen waard.

Met één van de laatste korhoenen van Nederland en een paar leuke uurtjes in de Oostvaarderplassen is het dagje vandaag weer helemaal geslaagd! En misschien is het wel de laatste keer dat ik een korhoen in Nederland heb gezien..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten