Vanochtend stonden Jaap H, Sietse K, Johan J, Jan J, Wim Z en ik bij Jan want zijn vader zou ons vandaag door Limburg lootsen naar verschillende plekken. De eerste bestemming was de Grote Peel voor de Orpheusspotvogel die daar was gemeld. Om ongeveer 8 uur kwamen we daar aan. Toen we uit de auto stapte zat er al gelijk een grauwe vliegenvanger boven ons te zingen en hoorde we in de verte een grasmus. Hierna zijn we naar de plek toegelopen en uit de verte hoorde we al een stuk of 4 spotvogels, koekoek, veldleeuwerik en grasmussen zingen. Toen we er een tijdje naar stonden te luisteren begon ook opeens de Orpheus te zingen en na een tijdje zat hij ook even schitterend boven in een braamstruik. Echt super!! Voor mij was dit een nieuwe soort en dan wel 284 en jaarsoort 227. Ook zaten hier nog wielewalen en goudhaantjes te zingen. Toen we daarna weer weg reden kwam er een rover aan wat een wespendief bleek te zijn! De volgende bestemming waren de kuifleeuweriken bij Venlo maar ondanks goed zoeken bleef het bij putters en een braamsluiper. Hierna vervolgde we onze weg richting een plaatsje dat de naam Baarlo draagt voor Europese kanarie's. Toen we de auto uit stapte hoorde we gelijk een mannetje zingen en had ik weer een nieuw soort, 285 en jaarsoort 228. Jammer genoeg zat hij in een tuin met een hoge heg er om heen. Na een tijdje liepen de bewoners door de tuin en kwam de eurokan er uit gevlogen. Jammer genoeg zag ik dat niet. Toen we dus weer achter het beest aanliepen ontdekte ik een vrouwtje in een boom langs de weg en na een tijdje zagen we het mannetje weer wegvliegen door de wijk heen.
Vrouwtje Europese kanarie
Fotograaf: Jan de Jong
We waren allen tevreden en gingen op weg naar het eigenlijke hoofddoel van deze reis, Bijeneters. We hadden de plek gauw gevonden en zagen er al mensen. Na 3 kwartier wachten met alleen weidebeekjuffers, wielewalen, zomertortel, bosrietzanger, ijsvogel en oeverzwaluwen gingen we weer langzaam aan richting de auto waar we onderweg ook nog bekende uit H.I.A. tegenkwamen. 2 van onze groep waren heel erg langzaam wat uiteindelijk heel erg fijn was want toen ze er eindelijk waren begonnen de mensen te zwaaien en er vlogen maar liefst 3 bijeneters in de lucht die aan het foerageren waren (soort nr. 286, jaarsoort nr. 229). Ééntje kwam ook recht over ons heen en een ander ging ook even in een boom zitten, echt super.
Bijeneter
Fotograaf: Jan de Jong
Toen de bijeneters waren vertrokken gingen wij ook weer en de bedoeling was om af te zakken naar Zuid-Limburg en dan wel naar Epen. Toen we op een plek bij Epen aankwamen zaten daar al geelgorzen, spotvogel en een tuinfluiter te zingen. Toen we het weggetje in gingen waar we ook in moesten zagen we algauw onze doelsoort: grauwe klauwier, het was een schitterend mannetje en jaarsoort nr. 230. Verder hadden we hier nog bruin zandoogjes en kleine vossen. Vervolgens zijn we naar het Vijlenerbos gegaan. In kleine drie kwartier in het bos gelopen wat vrij veel grauwe vliegenvangers, een middelste bonte specht, zwarte mees, matkoppen, glanskoppen, goudhaantjes en erg veel boomklevers opleverde. Hierna zijn we naar Maastricht gegaan voor oehoe's. Die helaas na goed zoeken niet gevonden. Wel hadden we hier een tuinfluiter en een matkop. We moesten inmiddels toch wel weer naar huis en op de terugweg zijn we bij Tilburg nog even van de snelweg gegaan om nog te zoeken naar kuifleeuweriken. Helaas ook zonder resultaat. Wel hadden we hier nog zwarte roodstaarten, witte kwikstaarten, roodborsttapuit, ringmus en kleine karekiet. Ik was om 18:15 weer tevreden thuis met een daglijst van 82 soorten, 4 nieuwe jaarsoorten en 3 nieuwe soorten.
Limburgs uitzicht
Fotograaf: Jan de Jong
Geen opmerkingen:
Een reactie posten