vrijdag 29 september 2023

Mooie matkoppenvangst en wat zeetrek

Afgelopen dinsdag lukte het om tussen de bedrijven door nog even naar de Maasvlakte te gaan. In de paar uurtjes die ik had probeerde ik maar zo goed mogelijk de Oude Stuifdijk te checken, ten slotte toch één van de betere plekken voor de echte zeldzaamheden. Het zat er helaas niet in en verder dan een grauwe vliegenvanger, 40 zwartkoppen, vuurgoudhanen en wat overvliegende boomleeuweriken kwam ik niet. 

Vanochtend had ik vervolgens geprikt om eens een poging te gaan doen om matkoppen te gaan vangen en kleurringen in het Klein Profijt. Zoals al eerder gezegd een soort die het slecht doet in Nederland, jaarrond aanwezig is en waar we nog maar heel weinig van weten. Reden genoeg om wat dieper in de soort te duiken, en dat lukte vanochtend dus vrij goed. Uiteindelijk konden we zes exemplaren van kleurringen voorzien! Een mooi resultaat en hopelijk lukt het snel om ze ook in het veld terug te gaan vinden. 

Geringde matkoppen

Naast de matkoppen vingen we vooral de nodige kool- en pimpelmezen, maar de vangst van een grote bonte specht was nog wel een aangename verrassing. In het gebied hing verder nog een groep appelvinken rond en er trok onder andere een kruisbek over, altijd leuk! 

Grote bonte specht

Op de terugweg werd ik in de Portlandpolder aangenaam verrast door een langsjakkerend smelleken. In de polder was ik net een stukje aan het uitlopen toen het beest fraai langskwam, even achter een witte kwikstaart aan zat en toen toch verder trok richting het zuiden. In de hoop op het terugvinden van eigen gekleurringde kieviten, checkte ik nog enkele gebieden op Voorne-Putten. Dat leverde echter weinig kieviten op en daarnaast ook niet veel spannends, zodat ik besloot nog maar 2,5u aan zee te gaan zitten. Het waaide ten slotte noordwest 5, dus dat kan zomaar leuk zijn. 

Naast nog steeds vele alken en jan-van-genten was het net onderhoudend met meerdere groepjes kleine jagers (totaal 16) en uiteindelijk ook nog een fraaie grauwe pijlstormvogel. Echte krentjes zaten er verder niet in en ook bleken in de onkruidhopen op de Tweede Maasvlakte (altijd even checken!) helaas leeg te zijn. Ook geen aankomst geweest van zangvogels dus vandaag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten