zaterdag 2 oktober 2021

Lege Mavla en een schreeuwarend

Rond 8 uur arriveer ik vanochtend bij de Westplaat, die ik weer eens rustig uit kam. In de struiken is het vrij druk, met opvallend veel zwartkoppen, roodborsten en tjiftjaffen. Ook is er leuke trek van met name vinken, graspiepers en sijzen, dus het is al met al leuk vogelen. Zo nu en dan passeren grote gele kwikstaarten en ook boomleeuweriken komen roepend over. Bladkoningen ontbreken opvallend genoeg geheel, net zoals ze ook vrijwel in de rest van Nederland nog niet aanwezig is. Erg opvallend dat deze het nog af laten weten, maar ook ontbreekt koperwiek bijvoorbeeld nog geheel. De eerste kepen komen overigens wel binnen. Zeldzaamheden tref ik verder niet aan en de leukste waarnemingen zijn die van een grauwe vliegenvanger, grasmus, kleine barmsijs en roodborsttapuit. 

Vervolgens rijd ik nog even richting de Maasvlakte, maar via vogelaars is het al snel duidelijk dat het daar vanochtend nog steeds helemaal leeg was. Vanwege het opkomende tij besluit ik dus nog maar richting de Westplaat te gaan, wie weet dat daar nog een leuke steltloper opduikt. Dat kan immers altijd... Vanaf de duintjes is het heerlijk scopen over de slikplaten, waar zo'n 90 bontbekplevieren foerageren. Eén van deze betrof een geringd exemplaar uit het Duitse deel van de Oostzee, leuk! Overige opvallende waarnemingen tussen de steltlopers ontbraken, maar wel kwam ondertussen de melding van een bastaard- of schreeuwarend bij Werkendam. Eerst laat ik die even voorbij gaan, de vogel vloog immers richting zuid. Maar na een uurtje wordt hij weer opgepikt en blijkt het waarschijnlijk om een schreeuwarend te gaan. Aangezien het ook begint te regenen op de Maasvlakte besluit ik een poging te gaan wagen.

Geringde bontbekplevier

Eerder dit jaar zag ik al een schreeuwarend, maar op afstand en met slechte foto's. Het is dan ook niet uitgesloten dat die waarneming niet aanvaard gaat worden, omdat het uitsluiten van hybrides nogal lastig kan zijn. Zekerheidshalve is het toch de moeite waard om deze vogel mee te pakken, maar een paar minuten voor mijn aankomsttijd komt de melding dat de vogel weer is opgevlogen en uit beeld. Even later rijd ik dus wat besluitloos door het landbouwgebied nabij Dussen, als toch al vrij plotseling de vogel weer in beeld is. Nu duurt het ook niet lang voordat ik op de goede plek ben en hem, achtervolgt door wat kraaien, schitterend langs zie komen. Een erg fraaie waarneming van deze gave soort! Helaas voor wat laatkomers verdwijnt de vogel over de rivier, waarna die aan de zuidkant van de Maas niet meer kan worden teruggevonden.

Schreeuwarend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten