zaterdag 20 april 2019

Geslaagde eerste CES-ronde in Meijendel!

Afgelopen week heb ik me goed vermaakt op het strand tijdens mijn stage. Naast de grote sterns die alweer in aardige aantallen terug zijn gekeerd, was het vooral leuk om de nodige zandvogels uit zee te zien komen. Onder andere tapuiten, gekraagde roodstaart, fitis en tjiftjaffen zag ik uit zee komen en achter de duinen neerploffen. De bosjes op de Maasvlakte bleken dan ook aardig gevuld en het was leuk vogelen, maar een echte zeldzaamheid zat er helaas niet in...
Dwergmeeuwen op de Verklikkerplaat
Zwartkop, roodborst en tjiftjaf in bosje...
Vanochtend ben ik ook weer vroeg uit de veren om de eerste CES-ronde te doen in Meijendel. In dit onderzoek wordt gekeken naar de lokale broedpopulatie, om met name ook de overleving te kunnen bepalen. Deze eerste ronde zal vooral in het teken staan van terugkerende broedvogels. Met ruim 50 vangsten is het zeker geen saaie ochtend, en de eerste braamsluipers, grasmussen, nachtegaal en sprinkhaanzanger zijn weer aanwezig!
Nachtegaal
De vangst van een kneu is daarnaast ook een aangename verrassing, die worden maar heel zelden gevangen op de ringbaan. Staartmezen vangen we ook niet veel, maar ook daarvan belandt er eentje in het net. Ook een prachtige soort!
Staartmees
Kneu
De beste vangst komt echter op het eind van de vangst. Vlak voordat we de netten gaan sluiten horen we dat naast de ringbaan een draaihals is ingevoerd. Omdat tijdens de CES een geluid afgespeeld mag worden van broedvogels hopen we maar dat hij gewoon zo de baan op komt vliegen. En dat doet 'tie! Tot onze grote verrassing hangt hij gewoon in het net! De eerste vangst van deze soort in het voorjaar voor Meijendel en natuurlijk een prachtig beest zo in de hand!

Draaihals
Overigens probeerden we vanochtend naast de CES-netten ook nog wat met het slagnet te vangen, maar dat mislukte helaas. Gele kwikstaarten kwamen wel af en toe even langs, maar slecht een enkele keer aan de grond. Twee keer ook zelfs een prachtige Engelse gele kwikstaart, maar helaas niet op de slag...

Voor de totalen, zie hier.

Op de terugweg naar huis rijd ik via Rhoon, waar ik in de polder de eerste kievitpullen van het jaar ring. Wie weet worden ze later nog teruggemeld en komen we meer te weten over hoe deze soort het doet in de polder. De overleving van de kuikens is namelijk erg laag hier, zo bleek de afgelopen jaren.
Kievit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten