zaterdag 13 april 2019

Afwisselende dag met twee zeearenden!

De afgelopen week was het weer goed toeven op de zandplaten, met naast grote sterns ook veel doortrekkende pontische meeuwen, groepjes dwergmeeuwen en een enkele strandplevier. Daarnaast hebben we nog een keer een poging gedaan om knoflookpadden en vinpootsalamanders te vinden in Noord-Brabant, wat voornamelijk veel boomkikkers en een enkele kamsalamander heeft opgeleverd. De twee doelsoorten moeten dus nog een keertje opgezocht worden... Afgelopen donderdag hoorde ik daarnaast bij de Slingelandse plassen, een gebied waar ik dit jaar de broedvogels tel, plotseling een hop zingen! De vogel liet twee roepsessies horen, waarna het geluid in de verte verdween. Helaas dus niks gezien, maar wel een verrassende waarneming!
Strandplevier
Poolse pontische meeuw
Vanochtend sta ik na vooral met broedvogels bezig te zijn geweest weer eens present in de Crezéepolder voor een trektelling. Leuk voor de afwisseling... Het is echter rustig met in de ochtend nog wat graspiepertrek en verder gebruikelijke soorten als bruine kiekendief en regenwulp. Iets over elf verschijnt in de verte echter plotseling een grote rover in beeld: zeearend! De vogel komt uiteindelijk prachtig langs vliegen en maakt het toch nog tot een geslaagde telling. Wat een beest is dat toch! Het is ook pas mijn vierde waarneming van zeearend op IJsselmonde. Het blijft een lastige soort!
Zeearend
Voor de totalen zie hier.

In de Crezéepolder zelf is op zo'n 250 grutto's na niet veel te beleven, zodat we doorgaan naar de Volgerlanden. Als we daar nog even rondstruinen checken we natuurlijk constant de lucht voor een spannende rover. Al snel levert dat een bruine kiekendief op en natuurlijk gebruikelijke buizerds, maar we zien ook zowaar wéér een zeearend! Bizar om twee verschillende exemplaren zo snel achter elkaar te zien! Deze verdwijnt uiteindelijk richting zuidoost en gaat het hier dus vermoedelijk om een zwervend beest uit de Biesbosch. 

Al vogelend gaan we vervolgens richting het Waalbos, waar een zwarte ruiter nog een leuke verrassing is. Verder levert het geen andere nieuwe soorten op en vinden we het eigenlijk wel weer mooi geweest voor vandaag.
Zwarte ruiter
Als we terug door Polder Sandelingen komen kan ik het echter niet laten om nog even te posten bij het porseleinhoen wat daar al enige tijd in een klein rietkraagje zit. Het duurt even, maar dan laat hij zich prachtig bekijken. Wat een schitterende vogel! Erg leuk en een mooie afsluiter van een fijne vogeldag met maar liefst twee zeearenden!
Porseleinhoen
Plek porseleinhoen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten