zaterdag 23 november 2013

Aflezingen in R'dam met Duitse geelpoot!

De afgelopen weken telkens kleine rondjes gemaakt in Rotterdam voor geringde meeuwen, maar voor vandaag stond er een hele dag ringen aflezen op het programma. Met Laurens vd Padt dus maar met goede moed en behoorlijk wat kruimels vertrokken richting Rotterdam. Bij het zien van wat kokmeeuwen in Ridderkerk, waren de eerste geringde al snel afgelezen, een Zweed en een Litouwer!

De eerste plek in Rotterdam was bij Keizerswaard, wat meestal toch wel één van de betere plekken is voor kokmeeuwen. Er zaten er nu ook een hele hoop, en we konden twee vogels uit Denemarken, een Belg, een Nederland en eentje met een zwarte kleurring uit Litouwen aflezen, dat ging dus lekker!
Kokmeeuw in vrijwel geheel zomerkleed
Onderweg naar het Eiland van Brienenoord lezen we nog een Nederlandse zilvermeeuw af, en op de pier zitten ook weer flink wat meeuwen. Een tweede winter pontische meeuw springt eruit, en qua ringen is het niet denderd, één Nederlandse zilvermeeuw lezen we helemaal af, vier half of helemaal niet. Een oeverloper hier is overigens ook nog wel leuk in deze tijd van het jaar.

Pontische meeuw
Een stukje verder bij de Persoonshaven scoren we de eerste geelpootmeeuw van vandaag, Verder zien we hier nog twee Finse kokmeeuwen en een drietal Nederlandse zilvermeeuwen. Verder zien we in de Kop van Zuid een opvallende kleine geelpootmeeuw, die al enige tijd rondhangt, en we lezen nog een Nederlandse zilver af.
Geelpootmeeuw
Alle hoop is nu gevestigd op de Afrikaanderbuurt, en dat blijkt terecht. We zien hier namelijk uiteindelijk een ongeringde pontische meeuw, vier Nederlandse zilvers, een Nederlandse kleine mantel en vier geelpootmeeuwen waaronder eentje met een Duitse ring. Deze Y[HJ78] was daarnaast ook nog eens dit jaar gezien in o.a. Leeuwarend en bij Camperduin, en leuke aflezing dus!

Pontische meeuw


Duitse geelpootmeeuw

1ste winter geelpootmeeuwen
Nederlandse zilvermeeuw
De overige plekken in Rotterdam-Zuid die we hierna aandoen leveren niet veel extra spectaculaire aflezingen op. Een Zweedse, Finse, Duitse kokmeeuw en als leukste eentje met een kleurring (W[HC]) die in Amsterdam was geringd, en enkel daar nog was gezien.

Al met al vandaag weer een flinke stapel aflezingen, met als leukste natuurlijk die Duitse geelpoot! 

1 opmerking: