zaterdag 30 maart 2024

Maart 2024

Maart is altijd een overgangsmaand waarbij de wintergasten er nog zijn en de eerste zomergasten met hun nestbouw begonnen. Concreet betekende dat voor mij dat er nog volop bokjes, houtsnippen en waterpiepers vielen af te lezen en te ringen, terwijl de kieviten en matkoppen volop bezig waren met het nieuwe broedseizoen. Ook een populatie in Ambacht volg ik nu alweer een paar jaar op de voet, en die zijn natuurlijk ook volop actief in maart! 

Om nog met de wintergasten te beginnen, was het nog zeker niet onaardig met de waterpiepers. Twee vangacties leverde nog weer vijf nieuwe gekleurringde exemplaren op. Daarnaast kon ik nog tientallen exemplaren aflezen in het veld, maar zoals gebruikelijk in maart is het altijd lastig om ze te vinden. Zeker als het wat droger is valt de groep uit elkaar en zeker dit jaar leken al vroeg veel beesten verdwenen. Desalniettemin zaten er een paar mooie afleesmomenten bij, waaronder een middag op een spruitenstoppel bij Heerjansdam, waar ze eens heerlijk dichtbij de weg liepen. Dat betekende eindelijk eens leuke foto's maken van deze vogels, en zeker nu de eerste exemplaren in zomerkleed aanwezig zijn! 



Waterpiepers

Houtsnippen en bokjes waren er dus ook nog, waarbij het zeker met de bokjes interessant was om in deze tijd van het jaar ook de rui te volgen. Meerdere exemplaren die we vingen lieten namelijk wat van lichaamsrui zien, wat relevant is voor een nieuw leeftijdskenmerk voor bokjes wat we hebben ontdekt. Daarnaast waren er uiteraard ook nog een aantal leuke terugvangsten en lukte het ook om nog bokjes te fotograferen voor de vangst! Geeft weer een heel ander beeld. 



Bokjes

De nachtelijke rondes leverde uiteraard ook nog wat leuke bijvangsten op, waaronder een waterral, kievit en wat watersnippen. Altijd leuk! 
Waterral

Kievit

Kieviten waren ook weer een gewild studieobject, want zoals in de voorgaande jaren proberen we ook dit jaar de verspreiding en het broedsucces van kieviten op IJsselmonde nauwgezet te volgen. Daartoe brengen we op alle gebieden in maart de territoria in kaart, waarbij we dus ook proberen (met name in Rhoon) zoveel mogelijk geringde exemplaren af te lezen. Nadat we ze vorig jaar voor het eerst ook vrij massaal hadden geringd in Oud-Reijerwaard en het Waalbos, vonden we dit jaar ook meerdere geringde exemplaren terug in beide gebieden! Erg leuk! Uitwisseling tussen Rhoon en deze gebieden hebben we helaas nog niet vastgesteld. 
Broedende kievit op ongewenste locatie... 

Kievit GRO8

Naast kieviten heb ik in maart vooral veel tijd besteed aan matkoppen. Sinds vorig jaar ben ik in deze soort gedoken, die in tegenstelling tot de rest van Zuid-Holland nog aardig stand weet te houden op IJsselmonde. In maart startte daarvoor ook een stagiair, die mooi de tijd had om alle nesten te volgen. Uiteindelijk veel gezocht in maart, maar viel het aantal nesten dat we vonden nog enigszins tegen. Het was hard zoeken! Desalniettemin bijna tien nesten gevonden, van een soort waarvan in Nederland eigenlijk nog niks bekend is van de broedbiologie. Alles is dus interessant! Daarnaast nog een paar nieuwe exemplaren geringd, maar vooral ook veel gezocht naar geringde exemplaren, zodat we die goed aan de territoria konden koppelen. Dat lukte best aardig, dus nu moet de komende maanden gaan blijken hoe het broedseizoen van deze sterk bedreigde soort gaat verlopen! 


Matkop Rm/YN in Develbos

Matkop in nestholte

Matkop

Ten slotte is in maart natuurlijk ook het broedvogels monitoren begonnen. Dat betekende nog weer extra veel tijd buiten, wat zo nu en dan natuurlijk ook leuke verrassingen opleverde, net zoals dat ringonderzoek. Regelmatig zag ik het paartje zeearend wat zich langs de Oude Maas heeft gevestigd en waarvan het mannetje weken lang zonder vrouwtje aanwezig was. Dat kwam toch nog weer goed dus, maar bleek helaas te laat voor een nestpoging. Verder zag ik nog een fraaie rode wouw overkomen en kwam ik op de Oude Maas nog middelste zaagbekken tegen. Van deze laatste soort was het sowieso een goede winter. Ten slotte passeerden langs kantoor nog een kraanvogel, dus al met al een vermakelijk begin van het seizoen! 

Middelste zaagbekken

Rode wouw

Ransuil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten