zaterdag 30 december 2023

Onverwachtse vangsten met avondrondje

Gisterenmiddag in Oud-Reijerwaard en Nieuw-Reijerwaard nog 10 bokjes kunnen vangen. Daartussen zaten ook weer eens mooie adulte vogels, waarvan één exemplaar met ruicontrasten in diverse veergroepen. Erg fascinerend om te zien! 

Staartpatroon links adult, rechts 1kj

Adult bokje met diverse ruicontrasten

Ook eens de moeite genomen om nog wat bokjes op de grond te fotograferen. Het blijft toch intrigerend om te zien hoe ze enorm kunnen opgaan in hun omgeving. 


Bokje

Zoekplaatje

Een poging om ringen af te lezen in Polder de Hooge Nesse was wat succesvoller dan eerder deze week. Bovendien liepen er nu flink meer waterpiepers, naar schatting zo'n 170 exemplaren. Schitterend! Ik kon zo'n 15 ringen aflezen, waaronder twee exemplaren die ik recent in Polder de Mijl zat. Waar ik eerder deze week dus constateerde dat die groep was verdwenen, is dat nu dus voor een belangrijk deel opgelost. Die zijn dus verkast naar Zwijndrecht. Een bekende leucistische vogel liep er ook weer opvallend tussen. 

Leucistische waterpieper

Vanochtend ving ik nog vier bokjes in de Volgerlanden en twee in Sandelingen-Ambacht. Ook weer meerdere nieuwe exemplaren, er blijft maar beweging in zitten. Daarna las ik nog een paar waterpiepers af in Zwijndrecht, maar de grote groep groep was nu in geen velden of wegen te bekennen. Vanavond stond er weer een ronde door de Zegenpolder op het programma met Rutger.

Witte kwikstaart

Ekster
Het ging al behoorlijk te keer in Rhoon en Oud-Beijerland met het vuurwerk, maar desalniettemin ging het vangen niet slecht. De eerste vangst was bovendien een echte leuke soort: holenduif! Holenduiven heb ik dit jaar nog niet eerder gezien op de akkers, maar wellicht was hij door de knallen elders verstoord en de rustige polder opgezocht?! Opvallend was in ieder geval dat we er even later nog eentje zagen, die zich dan weer net niet liet vangen. 

Holenduif

De rest van de ronde zagen we weer veel bokjes, ruim 20 exemplaren waarschijnlijk. Zeven exemplaren konden we uiteindelijk vangen, net zoals nog twee houtsnippen. De laatste vangst van de avond was nog een zanglijster! Ook een onverwachtse soort voor een dazzlerondje, dus al met al een mooie afsluiting van het jaar. 


Zanglijster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten