zaterdag 2 december 2023

Leuke uitwisseling van waterpiepers

Gisterenochtend leverde mijn rondje in de Zegenpolder weer 1 bokje op, het blijft mager daar dit jaar. Op een graanstoppel bij Heerjansdam kon ik gelukkig ook nog een exemplaar vangen, waarna ik in Polder de Hooge Nesse nog een handjevol waterpiepers af kon lezen. 

Bokje bleef nog liggen onder het schepnet

Gewoon omdat het kon liep ik vervolgens nog weer eens een rondje door het Develbos. Vooral ook in de hoop op matkoppen, maar ook barmsijzen zijn de laatste tijd goed binnengekomen. Matkoppen lieten het tijdens een klein halfuurtje afweten, maar wel zag ik nog een groepje grote barmsijzen. Toch leuk om in ieder geval nog iets van de invasie mee te pakken... 

Grote barmsijs

Verder was het ook weer eens aardig om wat anders te doen dan naar bokjes, houtsnippen en waterpiepers te kijken. Een havik zeilde nog over, diverse groepjes vuurgoudhaan passeerden mijn kijkerbeeld en een ijsvogel liet zich zowaar nog leuk bekijken. In een klein slootje ving hij in korte tijd zeker drie visjes, fraai! 

IJsvogel

Vanochtend was na een koud nachtje al het water op de braakliggende terreinen bevroren. In de Volgerlanden zat er desalniettemin een schuw bokje wat daar al zeker een week of twee rondhangt maar wat zich helaas niet laat vangen... In Polder Oud-Reijerwaard is het ouderwets druk met een achttal bokjes, maar ook met een mooie groep van 35 waterpiepers! Omdat het allemaal bevroren is zijn ze eindelijk eens goed af te lezen. Ze lopen mooi op het ijs en pikken continue insecten van de akkerdistels, mooi gezicht! In de groep kan ik uiteindelijk drie geringde exemplaren aflezen, waarvan ik er gisteren nog twee zag in Polder de Hooge Nesse. Die hebben vanochtend dus besloten deze kant op te vliegen, leuk om te constateren! Zeker ook omdat ik recent merkte dat een deel van de waterpiepers die in Oud-Reijerwaard foerageren naar Kinderdijk vliegen om te slapen. In theorie zou daar dus ook weleens een geringde moeten rondhangen... In Polder Groot Koninkrijk (in de Hoeksche Waard) gebeurt dat ten slotte ook. 


Waterpiepers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten