woensdag 15 november 2023

Interessante vangsten en mooie trek van kleine rieten!

Afgelopen dagen lukte het om vrijwel dagelijks nog bokjes te vangen, bovendien was ik afgelopen maandagavond weer in de Zegenpolder voor een rondje houtsnippen. Dat leverde twaalf vangsten op, een erg mooi aantal! Zowaar allemaal nieuwe vogels en geen enkele terugvangst van de afgelopen winter. Leuk was ook weer een exemplaar te zien met twee generaties armpennen, zodat zulke exemplaren zijn te determineren als >2kj. Verrassend waren ook nog zowel een wezel als een steenmarter die ik 's nachts in de Zegenpolder tegenkwam.

Houtsnip

Houtsnip met 2 generatie armpennen, let op het verschil o.a. in lengte

Een rondje in de avond in de Volgerlanden om te zien of daar 's avonds bokjes foerageren, leverde geen enkel bokje op, maar een waterhoen was wel een nieuwe schepnetsoort. Leuke vangst, maar wat een scherpe nagels hebben ze...

Waterhoen

Gisterenmiddag lukt het weer eens om een mooie serie waterpiepers af te lezen, totaal negen exemplaren. Op de spruitenstoppel is het tegenwoordig een behoorlijke drukte met nog tientallen graspiepers, kramsvogels, spreeuwen en graspiepers. Verrassend was even later de vondst van vijf bokjes op een graanstoppel in Polder het Buitenland. Het vangen ging iets minder, want uiteindelijk ving ik 'slechts' twee van de exemplaren. Extra leuk was dat één van deze twee exemplaren een adulte vogel was, met ook mooie ruicontrasten in de tertaildekveren en de armpennen. Een kenmerk wat we dit jaar pas ontdekte en wat de meeste adulte bokjes blijken te hebben. 


Bokje met enkele gesleten tertaildekveren

Vanochtend zat ik waarschijnlijk voor de laatste keer dit jaar aan zee, aangezien er een stevige westenwind stond. Ik hoopte natuurlijk vooral op een stormvogeltje, maar dat zat er helaas niet. De hele ochtend was er flinke trek van bonte strandlopers, drieteenmeeuwen, rotganzen en dwergmeeuwen. Daartussen passeerde af en toe een kleine jager, wat roodkeelduikers, ook bijna tien parelduikers (flink aantal!) en nog één middelste jager. De leukste soort van de ochtend kwam eigenlijk al vroeg en betrof een adult vorkstaartmeeuw die met de stroom meeuwen zich naar zuid spoedde. Leuke waarneming en lekker laat in het seizoen! Wat grote zaagbekken, brilduikers en nog een topper waren ook nog noemenswaardig, maar daar was het wel mee gezegd. Al met al wel een mooie telling natuurlijk! 

Middelste zaagbek

Eenmaal weer op IJsselmonde besluit ik nog een poging te doen op de graanstoppel bij Heerjansdam, in de hoop dat het nu wel lukt om meer bokjes te vangen. Het aantal blijkt helaas wat lager te zijn en uiteindelijk vang ik één van de twee exemplaren. Een groepje kleine rietganzen wat recht over mij heen trekt is dus eigenlijk veel leuker en ook op afstand zie ik nog een groepje passeren. De stevige westenwind vandaag viel kennelijk precies samen met de wegtrek van kleine rietganzen uit Friesland, waardoor ze niet zoals gebruikelijk door de kust vlogen maar net een stukje meer landinwaarts. Dat resulteerde dus in waarschijnlijk de grootste aantallen overtrekkende kleine rietganzen op IJsselmonde ooit. Even later zag ik namelijk ook bij Rhoon nog een mooie groep van 35 exemplaren langstrekken in zuidelijke richting. Ongekend! 



Kleine rietganzen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten