vrijdag 12 mei 2023

Kieviten en wat leuke akkervogels

De afgelopen twee weken stonden vooral in het teken van broedvogels tellen en het ringen van kieviten. De broedvogeltellingen leverde veel leuke soorten op, zoals zomertortels en strandplevieren in Ouddorp, zeearenden op Tiengemeten, nog een kraanvogel over kantoor en op de Utrechtse Heuvelrug weer soorten als fluiter en bonte vliegenvanger. 

Geringde kieviten

De eerste leg van kieviten lijkt in tegenstelling tot de afgelopen jaren weer eens goed uit te pakken. Dat betekent dat veel jongen groot zijn geworden en er dus ook veel gekleurringd moet worden. Positief, maar veel buiten dus! Dat levert natuurlijk ook weer leuke verrassingen op in het Buijtenland van Rhoon, waar dit jaar bijvoorbeeld dodaarzen blijken te broeden, twee Engelse kwikstaarten zitten en waar ik ook nog een veldleeuwerik tegen het lijf liep. Dat is dit jaar weer geen broedvogel op IJsselmonde, maar extra leuk om zo'n zwerver dus tegen het lijf te lopen. De Engelse kwikstaarten zijn twee bekende territoria die al enige jaren bezet zijn, een (onder)soort waar wellicht toch nog relatief vaak overheen gekeken wordt. 

Veldleeuwerik

Engelse kwikstaart

En natuurlijk moet er ook nog het nodige worden voorbereid voor de Big Day. Afgelopen zaterdag liepen we zo tegen een kleine bonte specht aan langs de Oude Maas, waar het territorium van grote lijster juist dit jaar weer niet bezet was. In Rotterdam-Zuid bleken wel weer voldoende goudhaantjes te zitten in de volkstuintjes, terwijl een vuurgoudhaan weer een opvallende verrassing was langs de Oude Maas. 

Dodaars

Geen opmerkingen:

Een reactie posten