zaterdag 27 mei 2023

De tijd van kwartels, wulpenkuikens, vlotjes en scholeksters

De afgelopen twee weken stonden vooral in het teken van het kleurringen van bijna vliegvlugge kieviten. Een behoorlijk succes dit voorjaar en zeker meer dan 100 kuikens hebben kleurringen van mij gekregen! Naast de polders van Rhoon ringde ik ook kuikens in het Waalbos en in Oud-Reijerwaard. Vooral op deze laatste plek zijn dit voorjaar heel veel kuikens groot geworden, wat hopelijk ook weer voor veel terugmeldingen gaat zorgen! 

Kuiken verschuilt zich in de pootafdruk van een koe
Kievitkuiken G4OC

Vanwege de aanhoudende noordoostenwind strookt de steltlopertrek wat op en zijn er ook in de Delta behoorlijke aantallen bontbekplevieren. Zo nu en dan probeerde ik afgelopen weken dan ook wat slikgebieden te checken zoals de Beninger Slikken en de Leenherengorzenpolder. Tussen de tientallen bontbekplevieren daar zag ik nog een krombekstrandloper, wat dwergmeeuwen, late pijlstaarten en wat kleine strandlopers. 

Krombekstrandloper, bontbekplevieren en dwergmeeuw

Paartje pijlstaart

Afgelopen week was ik nog een dag in Drenthe om daar mee te kijken met collega's bij het zenderen van wulpenkuikens. Van de nesten die net uitgekomen waren konden we helaas geen kuikens vinden, maar een al wat ouder kuiken kwamen we nog wel tegen. Leuk om kuikens van zo'n andere soort te zien! De dag werd verder nog opgeleukt met mijn eerste wespendief van het jaar, een jagende zwarte wouw en op diverse plekken roepende kwartels. 
Wulp
Ook op IJsselmonde zijn de afgelopen dagen weer kwartels opgedoken. Een exemplaar in het Waalbos en in de Portlandpolder kon ik vangen met Rutger, dus ook dit jaar weer twee exemplaren van een ringetje kunnen voorzien. Blijven schitterende vogels natuurlijk, waarbij de mannetjes hier waarschijnlijk maar kort verblijven en bij afwezigheid van vrouwtjes weer doortrekken. 
Kwartel

Het BMP'en in Waalbos leverde naast de kwartels ook nog wat late zomergasten op als spotvogel en bosrietzanger, en ook de roerdomp liet nog van zich horen. Gisterenavond riepen vanaf de overkant (Wevershoek) mijn eerste jonge ransuilen weer van het seizoen. Hopelijk wordt het weer een goed jaar voor die soort! In het Waalbos staat ook weer een sloot schitterend in bloei door de waterviolier, iets wat op IJsselmonde maar sporadisch voorkomt en verder ook niet veel gezien wordt. 

Waterviolier

Vanavond ringde ik in het Waalbos nog een tweetal scholeksters die bijna vliegvlug waren. Mooi dat het ze hier gelukt is om kuikens groot te krijgen, want op de akkers op IJsselmonde lukt het dit jaar nergens. Niet in het Buijtenland van Rhoon en ook niet in de Zwijndrechtse Waard, helaas... In Oud-Reijerwaard kon ik eerder nog wel een kuiken kleurringen op het braakliggende terrein. 

Gekleurringde scholeksterkuikens 

Verder waren we vandaag nog druk om vlotjes uit te leggen in de Devel. De afgelopen jaren hingen er in juni vaak zwarte sterns rond, en omdat er veel waterplanten in het riviertje liggen dachten we dat het wellicht toch een poging waard zou zijn om vlotjes uit te leggen. De hoeveelheid waterplanten waren dit jaar echter wel wat minder door baggerwerkzaamheden, maar desalniettemin het proberen waard! Voorafgaand aan de vaaractie loop ik nog een rondje door het Develbos in de hoop op (nesten van) matkoppen, maar dat levert niks op wat matkoppen betreft. Met nog een late doortrekkende bonte vliegenvanger, appelvink (broedvogel) en een fraai overkomende wespendief was het echter zeker de moeite waard. 

Daarna was het erg leuk eens op de Devel te kunnen varen. Een schitterend gebied vanaf het water met de oevers rijk begroeid met waterscheerling. Hopen dat de zwarte sterns de vlotjes dit jaar weten te vinden, en anders weten we dat het niks gaat worden... 


Devel met vlotjes

Omdat we nu toch een fijn bootje tot onze beschikking hebben en het lekker weer is, vaar ik vervolgens ook het hele Waaltje af met Richard van Vugt. Een leuke bezigheid waarbij we eindelijk eens alle watervogels in kunnen stippen. En dat zijn er zoals we verwachtten veel... Totaal schrijven we 295 paartjes meerkoet en liefst 61 paartjes fuut op! Verder hier geen waterscheerling in de oevers en natuurlijk vele malen drukker dan langs de Devel, maar wel een paar plekjes met krabbenscheer. Al met al een lekker vaardagje zo! De roerdomp laat zich midden op de dag uiteraard niet zien langs het Waaltje, blijft toch bijzonder dat die (en vorig jaar een woudaapje) langs dit drukke water tot broeden komen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten