zaterdag 5 november 2016

Lekker dagje met een papduiker!

Voor mij was het echt alweer even geleden dat ik gevogeld had in Nederland, door de reis naar Tsjechië maar ook door een venijnig griepje. In oktober heb ik zo flink wat leuke soorten gemist, ook voor Zuid-Holland, maar vandaag moest dus maar weer een mooie vogeldag worden. Al drie dagen op rij werden 1 of meerdere papegaaiduikers gezien bij Camperduin, en ondanks dat de wind voor vandaag niet ideaal was besluiten we maar gewoon een poging te wagen. Wie weet lukt het ons om deze zeer lastige soort in Nederland op de lijst te krijgen, want vermoedelijk foerageren ze daar ergens voor de kust en vliegen dus af en toe heen en weer.

In een volle auto met Jacob & Albert Molenaar, Laurens vd Padt, Laurens vd Wind en Herman vd Brand achter het stuur, komen we rond half 9 aan bij Camperduin. Het is daar opvallend druk en meer dan een ijseend hebben we nog niet gemist. Kennelijk zijn meer vogelaars op het idee gekomen om af te rekenen met de 'papduiker'.

Het is NW2-3, dus de windrichting is goed, maar hij is zowat te verwaarlozen dus van de wind zullen we het niet hoeven te verwachten. Ondanks die zachte wind vliegt er genoeg over zee, met name veel zwarte zee-eenden, roodkeelduikers, jan-van-genten en alk/zeekoeten (AZ'tje). Als er az'tjes vliegen, dan moet die papduiker ook gewoon kunnen natuurlijk, dus de verwachting is hoog gespannen. Enkele groepjes grote zee-eenden, wat eiders en een slechtvalk zorgen voor wat afwisseling.
Camperduin
Na ruim een uur zitten vliegt er een groepje van 3 'AZ'tjes' op redelijke afstand voorbij. Meteen valt me op dat de middelste een slag kleiner is dan de andere twee, verder is het echter lastig om er wat details aan te zien. Plotseling is er echter de brul van Nick van der Ham, die dagelijks op deze telpost te vinden is: 'Papduiker met 2 AZ'tjes!!' Dat is dus wel mijn vogel die hard doorknalt naar het noorden. Gelukkig lukt het uiteindelijk iedereen om het beestje in de kijker te krijgen, maar het gaat snel en het is uitermate lastig om wat details te zien. Maar de soort is binnen, lekker!!

Als er wat buien naderen vanuit zee houden we het maar voor gezien ook en rijden nog even naar Petten. Een late beflijster kunnen we niet vinden, dus zakken we snel af richting IJmuiden. Een pestvogelinvasie begint aardig op gang te komen en daar zit een groep van zo'n 40 exemplaren. Na wat omleidingen en gedoe staan we dan ook even later naar deze prachtige zwervers te kijken, die vanuit Scandinavië komen door een gebrek aan bessen. Als er genoeg bessen zijn, zijn ze zelfs in staat om boven de poolcirkel de winter door te komen. Bikkels!
Pestvogels
Pestvogel                                                      ©Jacob Molenaar 
Weer in de auto blijkt een kleine alk aanwezig bij de Zuidpier, dus daar moeten we ook nog maar even heen. Met gezwinde spoed lopen we de pier op, want die beestjes kunnen zomaar de zee opvliegen. Gelukkig zijn we nog op tijd en zien we 'm fraai ronddobberen, voor Laurens vd Padt zelfs nog een lifer, z'n 2de vandaag! 
Kleine alk
Nadat het alkje, waar nu overigens ook een aardige influx van gaande is, verder is gevlogen, lopen wij weer terug naar de auto. Voordat we daar zijn zien we echter nog wel een mooie juveniele kuifaalscholver en een groepje van 3 sneeuwgorzen, wat een fraaie beestjes!
Sneeuwgors
We horen dat er een tweetal dwerggorzen is gevonden bij Noordwijk, dus dat moet de afsluiter dan maar zijn voor deze geslaagde dag. Na een uurtje zijn we present en zien we beide exemplaren in wat boompjes zitten in een verlaten volkstuintje. Wat een schitterende beestjes, super!
Dwerggors
Ze vliegen na een minuut of wat naar 100 meter verderop, dus we gaan terug richting Ambacht. Daar kunnen we het ondanks een naderende bui niet laten om nog even de Crezéepolder te checken wat uiteindelijk nog 5 bokjes en een pontische meeuw oplevert. Een echte goeie soort zit er dus niet in daar vandaag, maar daar hadden we er natuurlijk al genoeg van op zak. Het was immers een fijn dagje met als beste soort natuurlijk eindelijk die papduiker!
Crezéepolder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten