zaterdag 12 november 2016

Bijna winter op IJsselmonde, wel klapekster

Het najaar loopt nu wel echt op z'n einde, dus vandaag wellicht wel de laatste echte goede struinronde van het jaar, alvorens we Rotterdam weer in gaan om meeuwen te kijken... Met Laurens van der Padt en Laurens van der Wind begin ik weer in de Crezéepolder, waarvan de dijk nog steeds niet is doorgestoken. Hij ligt er dus nog steeds prachtig bij, en wie weet kunnen we nog wat leuks vinden. Net als de afgelopen maand blijkt het echter tegen te vallen en verder dan wat witgatjes, bokjes, een havik en flink wat waterpiepers komen we niet.

We vervolgen onze weg hierna naar het veld bij de Karwei, wat er weer prachtig bij ligt. Op wat kneuen en putters na is het echter rustig, maar 3 barmsijzen komen luid roepend over en vliegen laag genoeg om er het etiket grote barmsijs aan te hangen. Leuk!
Karwei
Via Polder Sandelingen en nog wat andere spannende plekken voor pestvogels - helaas zonder resultaat - gaan we richting Waalbos, maar ook daar is het stil. De winter is ingevallen. Een groene specht, wat waterpiepers, een ijsvogel, we zijn weer beland in het typisch IJsselmondse winterplaatje.

Als we bij het Develbos zijn aangekomen worden er 5 kraanvogels gemeld vanuit Papendrecht, richting IJsselmonde. Het posten levert niet deze fraaie vogels op, maar een drietal boomleeuweriken dat hard langs komt zetten is toch wel erg leuk! Een soort die we de laatste jaren niet meer aan de grond kunnen vinden en je met wat geluk dus overvliegend moet hebben voor de jaarlijst!

We zijn net weer thuis als Julian de Frel een klapekster meldt in de Zuidpolder bij Barendrecht. Ons was het vandaag niet gelukt om die zeldzaamheid te vinden, maar gelukkig zijn we niet alleen op IJsselmonde... Met Laurens vd Wind en zijn vader ga ik die kant op en zoeken we tevens nog wat plekken af voor pestvogels. Die blijken echt IJsselmonde te vermijden, maar de klapekster laat zich gelukkig wel bijzonder fraai zien. Wat een gaaf beest en pas m'n 3de op IJsselmonde. Leuk!
Klapekster
Na vandaag is de IJsselmondejaarlijst weer gestegen naar 182 soorten, nog 2 soorten onder mijn record van 2014. Het IJsselmonde-record staat op naam van Laurens vd Wind, met 185 soorten (2015), maar gezien het feit dat hij nu nog een soort op mij voorstaat zal dat niet gaan lukken. Maar wie weet nog 3 jaarsoorten dit jaar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten