zaterdag 11 juni 2016

Avondrondje door de Hollandse Laagvenen

Vanavond maak ik met Arie Zoeteman nog even een rondje door Zuid-Holland om wat leuke soorten op te rollen. Al enige dagen zit namelijk een ralreiger bij het dorpje Noordse Dorp, bij Nieuwkoop, en aangezien die nog op mijn Zuid-Hollandlijst ontbreekt gaan we daar maar even een kijkje nemen. De soort zag ik slechts eenmaal eerder in Limburg en dat was toen geen superwaarneming, dus sowieso hoop ik 'm nu wat beter te kunnen zien, maar getuigen de foto's zou dat wel goed moeten komen.

Als we om kwart over acht op de plek aankomen zien we de vogel gelijk lopen op wat drijvend slangenwortel, super! De vogel wordt op internet inmiddels vervaagd omdat die alleen vanaf privé-terrein zichtbaar is, dus het is lekker rustig. Het reigertje uit Zuid-Europa jaagt al sluipend over de drijvende waterplanten en vangt daarbij de nodige kleine visjes. Een schitterend gezicht!


Ralreiger
Na een tijdje vliegt de vogel naar de kant en is daarmee uitzicht, een teken om snel verder te gaan richting de kleine geelpootruiter bij Haastrecht. Eerst luisteren we aan de andere kant van het dorpje nog even naar een fel krassende groter karekiet. Altijd leuk!

Om in Haastrecht te komen is het flink binnendoor rijden langs allerlei kleine plaatsjes, maar na een dik half uur zijn we dan eindelijk in het Doove Gat. Het ondergelopen weiland ligt er werkelijk schitterend bij en d'r lopen kemphanen, kleine plevieren, flink wat zwarte sterns, nog wat smienten en wintertalingen. Het duurt even voordat we de kleine geelpootruiter gevonden hebben, maar hij blijkt ook in de sloot naast de plas te foerageren waar we 'm op enige afstand zien lopen.
Doove Gat
We besluiten de avond bij de Surfplas van Krimpen aan de Lek waar een toendrarietgans met twee lamme vleugels rondhangt. Bij aankomst zien we de mislukkeling gelijk al lopen op het grasveldje en is d'r weer een puntje binnen op de eeuwige maandlijst. Al met al toch weer een geslaagd avondrondje zo door het Zuid-Hollandse laagveengebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten