Gisteren was ik ook alweer in Ambacht, maar meer dan een rondje Crezéepolder werd 't niet. Dat leverde nog wel wat fraaie kepen op in zomerkleed, flink wat waterpiepers die deels doorgeruid waren, aardige aantallen watersnippen met zowaar nog een stuk of vijf bokjes en ook de eerste kleine en bontbekplevieren weer. Voor vandaag geven ze weer schitterend weer op, maar ik besluit pas rond een uurtje of negen op de fiets te stappen. Samen met Jacob Molenaar fiets ik een rondje door de Zwijndrechtse Waard, waarbij we beginnen in Polder Sandelingen.
Het waait flink, dus het vogelen valt niet altijd mee. Leuk is wel de eerste blauwborst die we hier treffen in het riet, zingen doet het beestje nog niet want vermoedelijk is die ook nog maar net gearriveerd uit Afrika. In Waalbos horen we even later overigens nog wel een blauwborst zingen en wat roodborsttapuiten zorgen nog voor wat vermaak. Opvallend zijn overigens ook de aantallen koperwieken, zanglijsters en roodborsten overal, die nu ook gewoon weer doortrekken maar veel onopvallender dan dat in het najaar gebeurt.
Op de Waal bij Heerjansdam treffen we tot onze verbazing nog de roodhalsfuut die toch alweer 2 weken niet meer was gemeld. De vogel is inmiddels aardig doorgeruid en is dus een flink stuk fraaier geworden!
|
Roodhalsfuut |
We vogelen hierna nog verder langs de Oude-Maas, maar verder dan wat matkoppen, een dodaars, 2 haviken en de vele zingende tjiftjaffen die met het mooie weer zijn gaan zingen komen we niet. Aangezien het pontje naar de Sophiapolder weer vaart, zijn we rond 12:15 bij het pontje waarna we op de noordpunt worden afgezet. Vanaf hier is het eiland mooi te overzien, en zo treffen we enkele kleine plevieren, een bonte strandlopers, twee overvliegende zwartkopmeeuwen, zo'n 25 tureluurs, een kleine 40 kluten en maar liefst 750 grutto's. Daartussen zitten overigens ook nog de nodige geringde exemplaren, maar door de harde wind valt het niet mee wat af te lezen. Zeker niet als ik even later gebeld wordt dat Niels Godijn een Amerikaanse wintertaling heeft gevonden aan de andere kant van het eiland!
|
Kleine plevier |
|
Kluten |
Als de wiedeweerga moeten we dus maar omgaan lopen, om dan hopelijk eindelijk deze langverwachte soort voor het eiland te gaan zien. 'Amwita's' duiken namelijk meestal zo rond maart/april op in flinke groepen wintertalingen, en hier op de Sophiapolder hadden we die gezien de vele wintertalingen
wel een keer verwacht. Die keer is dus vandaag!
Het blijkt echter nog niet zo makkelijk, want voordat we er eenmaal zijn is de groep weer opgevlogen en een slootje in, en vliegt een gedeelte ook weer weg. Na wat heen-en-weer geloop vliegt uiteindelijk alles we richting het midden van het eiland, dus moeten wij ook maar weer terug, met nog steeds die eend niet op zak. Uiteindelijk vinden we 'm even later terug vanaf net een stukje waar je niet mag komen... De politie komt dan natuurlijk net weer langs varen zodat we nog bijna op de bon geslingerd worden. De vogel hebben we dan gelukkig wel op tijd weer in beeld, zodat we met een gerust hart weer terug kunnen lopen. De Amwita staat dus wel eindelijk op de lijst!!
|
Amerikaanse wintertaling |
Aangezien in de Brabantse Biesbosch een groepje buidelmezen was gevonden met daartussen ook mogelijk een vogel van de ondersoort uit het kaspische gebied, rijden we met Laurens van der Padt en Laurens van de Wind nog richting de Biesbosch. Op de plek aangekomen blijkt het zowaar nog flink druk te zijn, maar ook de buidelmezen zijn gelukkig gelijk in beeld. Zo vaak zie je deze fraaie soort immers niet!
|
Publiek |
|
(Kaspische) buidelmees |
Een tweetal zeearenden dat nog over komt flappen zorgt verder voor nog wat afleiding, net als een groepje van 4 pontische meeuwen waarvan we een exemplaar met een Poolse ring net niet helemaal kunnen aflezen helaas...
Weer op IJsselmonde doen we nog een poging met enkele twitchers om de Amerikaanse wintertaling vanaf de dijk te vinden, maar verder dan een fraaie zwarte roodstaart komen we niet. Al met al natuurlijk een fijne dag zo met eindelijk die Amwita op de Sophia!
|
Zwarte roodstaart |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten