zaterdag 23 mei 2015

Monsterronde door Nederland met zowaar een lifer!

Voor vandaag stond er een monsterronde op het programma door in ieder geval de TOH (Drenthe, Friesland en Groningen) waar al enige tijd een fraaie Amerikaanse goudplevier, zingend mannetje kleine vliegenvanger en voor mij, niet te vergeten, een Iberische tjiftjaf zit. Die laatste is namelijk nog steeds een lifer, je moet wat te wensen overlaten...

Bij een grote ronde moet je al de tijd hebben, dus iets over half vijf rijden Herman van den Brand, Laurens van de Wind, Laurens van der Padt en ik weg uit Ambacht met al een ransuil op de lijst, altijd leuk! Een daglijst wordt uiteraard op deze dag weer bijgehouden en we hebben als doel gesteld om 1000 waarnemingen in te voeren op www.waarneming.nl. De eerste bestemming is de Vreugderijkewaard bij Zwolle, om een daar aanwezige kwartelkoning op de jaarlijst bij te kunnen schrijven. In de uiterwaarden langs de IJssel horen we iets voor half zeven het crex-crex uit het gras komen, en scoren we verder nog wat bosrietzangers, blauwborst en waterral.
Vreugderijkewaard
De volgende bestemming is de kleine vliegenvanger bij Schoonloo. Op mijn lijst staat nog maar 1 kleine vliegenvanger, eentje van 2012. Dat was, zoals eigenlijk alle kleine vliegenvangers in Nederland een 'lelijk' grijs beest, maar het mannetje wat nu in Schoonloo zit is werkelijk prachtig. Als we om half acht het bos inlopen is een grauwe vliegenvanger de tweede jaarsoort van de dag, en na een kleine tien minuten staat de derde er ook bij. In de regen zit de 'kleine vlieg' nog uit volle borst te zingen en hij laat zich op korte afstand bijzonder fraai bekijken, wat een beest!
Kleine vliegenvanger
We blijven niet al te lang van het beest genieten, het regent namelijk stevig door, en besluiten op zoek te gaan naar grauwe klauwieren te noordoosten van Assen. Op de plek aangekomen is het inmiddels droog, en een mannetje grauwe klauwier is dan ook nog aardig snel gevonden. Het blijven fraaie vogels! Erg leuk zijn hier ook de volop baltsende watersnippen, iets waar we in Zuid-Holland nog allemaal maar van kunnen dromen!

De rit gaat hierna verder richting het Zuidlaardermeer waar, net zoals de afgelopen jaren, weer witwang- en witvleugelsterns zijn neergestreken. In de Onnerpolder aangekomen zijn beide sterns dan ook snel in beeld. Verder zien we in het uitgestrekte gebied nog andere leuke soorten als een drietal steltkluten, veel zomertalingen, geoorde futen, smienten, kemphanen en zwarte sterns.
Zuidlaardermeer
Hierna steken we door richting de Breebaartpolder, waar bij aankomst de Amerikaanse goudplevier gelijk in beeld is, samen met een 'normale' goudplevier en een zilverplevier, leuk! M'n 3de alweer van deze soort, maar het blijven bijzonder mooie vogels! Andere leuke soortjes zijn hier nog een noordse stern, pijlstaart en een fraaie jagende blauwe kiekendief.

In wat polders ten zuidoosten van de Breebaartpolder rijden we even rond voor grauwe kiekendief, en ook die zijn snel gevonden. Net als we die in beeld hebben krijgen we echter de piep door dat er een Franklins meeuw is gevonden nabij Lemmer, in Friesland. Ons geluk is dat we al in het noorden zitten, maar toch is het nog een slordige vijf kwartier naar die Amerikaanse meeuw vanaf de plek waar we zijn. Dat houdt ons uiteraard niet tegen en we zetten gelijk koers richting het westen. Helaas gebeurd wat we vrezen: zo'n 20 minuten voor aankomst gaat de vogel ervandoor. We zoeken als we er toch zijn nog wat meeuwengroepen af in de buurt, maar verder dan wat zwartkopmeeuwen komen we helaas niet.
Vlnr: Amerikaanse goudplevier, zilverplevier en goudplevier
Door dit akkefietje zijn we wel hard langs het Lauwersmeer met vele leuke soorten gereden, en langs de 'ibtjif', maar voor die laatste rijden we nog wel even terug richting het noorden. In Leeuwarden aangekomen horen we na een kort rondje wandelen het beestje zingen, en staat hij dan eindelijk ook op mijn lijst. Het was altijd de soort waarvan ik verwachte dat die wel een keer dichterbij zou komen, gewoon ergens in Zuid-Holland, maar nu zie ik 'm uiteindelijk toch nog in Leeuwarden. Maar ach, het lag toch op de route...

Ondertussen is het alweer kwart over drie, dus we moeten weer richting het zuiden, maar hoe... In de omgeving van Arnhem zijn vandaag een poelsnip en roodkopklauwier gevonden, dus na wat wikken en wegen besluiten we maar via Arnhem terug te rijden naar Rotterdam. De poelsnip ligt als eerste op de route, en de plek is een plasje net naast een industrieterreintje bij Velp. De vogel is bij aankomst even in de begroeiing gedoken, maar na een tiental minuten is hij poetsend in beeld en laat hij het één en ander van zich zien door de vegetatie. Toch leuk, zo eindelijk mijn eerste echte poelsnipwaarneming (na deze en deze)...
Plasje van poelsnip, Velp
Een twintig minuutjes later staan we op de plek van de roodkopklauwier en die laat zich meteen zien, op de nodige afstand, dat dan weer wel. Leuk zijn hier verder nog een grote karekiet, pontische meeuw en een groepje van 5 bosruiters dat binnen komt vallen en een paar minuten later weer doorvliegt.
Roodkopklauwier
Bosruiters en tureluur
We vinden het nu wel echt mooi geweest en besluiten de dag maar af te sluiten bij de kwartel bij Bleskensgraaf. Die horen we rond half acht 'kwik-me-ditten' in het grasland en is daarmee de 1000ste waarneming van de dag, en soort nr. 124! Uiteindelijk geen slechte score, en zonder die Franklins meeuwpiep hadden we nog wel een flink stuk hoger kunnen komen. Om acht uur ben ik dus weer thuis met ook nog eens 834 kilometer op de teller, Nederland is nog best wel groot!

1 opmerking: