zaterdag 10 november 2012

Leuke dag met een nieuw jaarsoort en ondersoort!

Op 8 november werd in het Drenthse plaatsje Rolde een Oosterse zwarte roodstaart gevonden. Dit is een ondersoort van de zwarte roodstaart en het is pas de tweede keer, na een vogel in 2003 in IJmuiden, dat de soort in Nederland wordt gezien. Mede omdat de vogel mogelijk gesplit gaat worden en dus een soortstatus krijgt in de toekomst, en omdat het gewoon een schitterend beest is, stonden Hugo Moerman en ik om half acht bij de bushalte waar we opgehaald werden door Hans Westerlaken.

Omdat we niet voor niks naar het verre Drenthe wilde gaan rijden besloten we eerst maar even de tijd te doden met een leuke escape, de jufferkraanvogel bij Maurik. Over de vogel is al veel discussie geweest maar door zijn gehavende verenkleed en de beschadiging aan de snavel maakt de vogel niet erg veel kans op aanvaarding door het CDNA. Ondanks dat is het een schitterende vogel en dankzij de boer mogen we de vogel vanaf zijn erf bekijken. Het licht is erg slecht wat ook wel te zien is op de foto's..


Jufferkraanvogel
Het is inmiddels negen uur en uit Drenthe hebben we nog steeds geen bericht ontvangen dus besluiten we richting 't Gooi te gaan voor een al lang aanwezige roze spreeuw en een zwartbuikwaterspreeuw. We gaan eerst naar de roze spreeuw waar we te horen krijgen dat de vogel af en toe uit de tuinen komt en zich dan vanuit het 'Fokkerpark' laat zien.


Het wachten kan dus beginnen maar na een klein half uurtje worden we ruw verstoort door een flinke groep pestvogels. We horen ze roepen en zien dan een groep van ca. 45 vogels op het parkje afkomen en die gaan ook nog eens in het enige bessenboompje op het pleintje hun maagje vullen, schitterend! Na een minuut of twee houden ze het weer voor gezien en vervolgen hun we, luid roepend.

Pestvogel
Nadat de pestvogels zijn verdwenen is het weer een half uur rustig en moeten we het doen met een alibino huismus, een grappig gezicht! Dan komt opeens om vijf voor elf de roze spreeuw aanvliegen en gaat op één van de huizen zitten waar hij zich erg fraai laat bekijken, leuk! Het is nog een jaarsoort voor me die de jaarlijst opschroeft naar 313.


Roze spreeuw
We krijgen echter te horen dat de zwartbuikwaterspreeuw is verdwenen nadat hij vanochtend wel is gezien. Omdat we inmiddels de melding hebben door gekregen dat de Oosterse zwarte roodstaart toch nog aanwezig is in Drenthe besluiten we de waterspreeuw maar over te slaan. Na een flinke rit komen we rond één uur aan in Rolde en na even zoeken is de plek en ook de vogel gauw gevonden. 

De vogel zit op een akker en laat zich op slechts enkele meters geweldig bekijken en ook de vele fotografen weten wel raad met de vogel, wat een gaaf beestje!


Oosterse zwarte roodstaart
Nadat we de vogel uitgebreid hebben bekeken gaan we weer richting het westen van het land. We besluiten als we file op de A1 zien staan maar niet naar de grote zee-eend van de Pampushaven te gaan die nog op de jaarlijst van Hans ontbreekt en ook omdat de waterspreeuw nog steeds niet is gemeld rijden we maar gelijk door richting huis. Al met al vandaag een geslaagde dag met een jaarsoort en een schitterende ondersoort erbij!

1 opmerking: