zaterdag 9 juli 2022

Meer van 't zelfde: kluten, kieviten én een merel!

De laatste twee weken was het vrij veel van hetzelfde. In de vrije tijd met name bezig met volgen van het broedsucces van kieviten, waarbij ik gelukkig ook nog de nodige kuikens kon ringen. Bovendien lukte het ook nog aardig om bij de jachthaven van Rhoon gekleurringde kieviten af te lezen. Helaas zag ik daar slechts één jong terug uit de Zegenpolder, maar kon ik ook nog drie adulten aflezen. Het broedsucces in Rhoon is dit jaar hoe dan ook dus laag, terwijl de kieviten het op het braakliggende terrein in Oud-Reijerwaard zeer succesvol doen. Tja... Gelukkig zullen de dertig paartjes daar de populatie op IJsselmonde zo nog aardig in stand houden.

GPO9


GPO9

Eén van de vele (bijna) vliegvlugge kieviten bij Oud-Reijerwaard

Een grote verrassing tijdens in de polders was op 1 juli een mannetje tapuit in de Zegenpolder. Dit betrof pas het eerste geval van een tapuit in juli op IJsselmonde, aangezien de najaarstrek pas in augustus weer op gang komt. De vogel had een verfomfaaide snavel, dus wellicht een mannetje dat wat aan het zwerven is en niet tot broeden komt. Ook vloog nog een wespendief over de Portlandpolder, die hard werd verjaagd door één van de laatste stelletjes kieviten met kuikens. 
Tapuit

De trek van steltlopers is echter al wel volop op gang gekomen. In de Zegenpolder kwam zo nog een bosruiter over, terwijl ik in de Crezéepolder nog een groepje van zeven exemplaren zag. Mooie beestjes! Ook liepen daar weer volop jonge grutto's, meer dan 100 exemplaren, maar helaas nog zonder geringde exemplaren. Overigens zijn de aantallen grutto's op de Sophiapolder deze nazomer een stuk lager, maar daar zag ik nog wel een bever de polder in zwemmen en stonden er nog gebruikelijke soorten als pontische meeuw en honderden kemphanen. 

Verder kon ik de huiszwaluwen in Ambacht weer tellen, waaruit bleek dat de populatie nog toch wel aan het afnemen is in vergelijking met voorgaande jaren. Jammer! In Amsterdam zag ik tijdens het werk nog een mooie kwak, terwijl ik elders in het land nog diverse nieuwe plantensoorten tegenkwam: zandstruisgras, bleekgele hennepnetel, straalscherm, zijdeplant en slanke ogentroost. Ook kon ik in Ambacht nog 12 huismussen van kleurringetjes voorzien! 

Slanke ogentroost

Een avondbezoek op de Sophiapolder op 7 juli met Leon Boon en Rutger Plaisier nog bijzonder succesvol en konden we totaal 11 jonge kluten van kleurringen voorzien. Ook een stormmeeuw werd nog geringd. Een mooie score! 

Aardig leeftijdsverschil tussen de klutenkuikens

s
Kluut WLBC

Ten slotte leverde een kort avondrondje door de Crezéepolder, over de Pruimendijk en door Sandelingen-Ambacht helaas geen jonge ransuilen op. Het blijkt een slecht jaar te zijn voor deze soort, met slechts een paartjes of zes met jongen. Erg leuk was wel een tweetal steenmarters die ik tegenkwam op de Nes en die zich op korte afstand leuk lieten bekijken. Een schitterende soort die de laatste jaren het hele eiland heeft gekoloniseerd. Dit was dan ook pas mijn tweede waarneming van deze soort na een ontmoeting eerder dit jaar in de Crezéepolder.

Grappig was uiteindelijk ook nog een jonge merel. Deze had zich verstopt in de bumper van een auto, waar de ouders 'm nog voerden. Een veilig plekje, maar wel hopen dat het jong niet opeens wegrijdt natuurlijk...


Voerend merelvrouwtje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten