dinsdag 21 juni 2022

Ringen van zangvogels en kustbroedvogels

Gisteren zag ik aan het eind van de middag dat het enige paartje kleine plevier in de Zwijndrechtse Waard dat op akkers heeft gebroed, succesvol het nestje had uitgebroed. Er werd volop door de ouders gealarmeerd en een kuiken liet zich zowaar nog zien. Ook de twee paar kieviten die er zaten hadden beiden nog jongen gelukkig! 's Avonds zie ik tijdens vleermuisonderzoek in Rotterdam-Zuid zowaar nog een nieuw plantje: kruipend moerasscherm. Een bedreigde soort, maar die hier verrassend genoeg gewoon in gazonvegetatie is ontdekt. Leuk! 

Kleine plevier


Kruipend moerasscherm

Na het vleermuisonderzoek ben ik doorgereden naar het ringstation Meijendel, omdat ik vanochtend een CES-ronde moest doen. Na aankomst heb ik nog enkele netten opgezet in de hoop op een nachtelijke vangst, bijvoorbeeld van een kwartel, maar dat mocht helaas niet baten. Ook de rest van de ochtend loopt het niet storm, maar met uiteindelijk 66 vogels in de netten mag ik niet klagen. Een koekoek zie ik helaas ontsnappen, en een echt ander hoogtepunt blijft deze ochtend ook achterwege. Met 15 soorten is er toch nog wel wat variatie. Een jonge gekraagde roodstaart was voor mij de soort van de ochtend, dat was alweer even geleden voor mij. Verder belandden er ook nog rietgorzen, nachtegalen, grasmussen, braamsluipers, tuinfluiter en fitissen in het net. En natuurlijk ook volop jonge vogels, dus dat is mooi! 

Tuinfluiter

Rietgors

Gekraagde roodstaart

Voor de totalen zie hier

Vanavond bezocht ik met enkele Ambachtse vogelaars ten slotte nog de Sophiapolder om kustbroedvogels te ringen en te tellen. Op het eiland zit al jaren een kolonie van ca. 100 paar visdief, maar dit jaar broeden er ook veel kluten. Bovendien werden we op het eiland ook verrast door het hoge aantal stormmeeuwen, met ca. 60 paar beduidend meer dan de voorgaande jaren. Mooi! Ook van kluten vonden we nog liefst bijna 70 nesten. Al de paartjes die in de Crezéepolder geen jongen hebben groot gebracht (dat waren er 78), zijn dus hier voor een tweede poging gegaan. 

Visdiefkolonie

Een aantal paar kluten liep echter ook al met grote jongen, en we konden zo de eerste drie kluten van dit broedseizoen van ringen voorzien. Het blijft lastig om de grote jongen terug te vinden in de vegetatie, in dit geval moerasvergeet-me-nietje. Doordat relatief veel van de kluten worden teruggezien, is elk jong dat we kunnen kleurringen meegenomen natuurlijk. En wie weet waar ze terecht gaan komen. 

Kluut WPB7

Kluut WPB9

In de stormmeeuwen kolonie vliegen ook de eerste jongen al, maar we kunnen eenvoudig 25 mooie kuikens vinden en van metalen ringen voorzien. Helaas hebben we geen kleurringen, maar dan wordt het ook wel weer erg druk... Desalniettemin verreweg de grootste kolonie in de omgeving waarschijnlijk. Voor de visdieven hadden we helaas helemaal nog geen ringen vanwege leveringsproblemen. Hopelijk gaat dat snel opgelost worden de komende dagen, want de eerste exemplaren vlogen al op! Dat is mooi nieuws natuurlijk, alhoewel we op basis van het aantal jongen een iets lager succes schatten dan vorig jaar, toen er bijzonder veel kuikens vliegvlug werden. 

Stormmeeuw

Visdieven

Aangezien er ook nog volop klutennesten aanwezig waren, zullen we binnenkort nog terug moeten om weer nieuwe kuikens te ringen. Hopelijk kan er hier nog iets goed gemaakt worden van het slechte broedseizoen in de Crezéepolder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten