zaterdag 2 april 2022

De laatste waterpiepers

Eind maart zijn de laatste waterpiepers nog in de regio, maar zijn ook de kieviten weer volop teruggekeerd. Afgelopen dagen heb ik dan ook de kieviten in de regio weer aardig in beeld gebracht. Zo broeden er weer volop paartjes op de braakliggende terreinen in Ridderkerk, Oud-Reijerwaard, waar ook de nodige tureluurs en kleine plevieren weer een broedpoging gaan wagen. In de Zegenpolder kon ik nog enkele geringde vogels aflezen, maar zaten ook nog zomertaling en casarca. En in Polder Hooge Nesse lukte het dus om nog een waterpieper af te lezen, R/GWW, een exemplaar dat ik deze winter op diverse plekken heb gezien. Bovendien bleken in een grote groep witte kwikstaarten ook nog enkele rouwkwikstaarten aanwezig, mooie beesten! 

Waterpieper R/GWW

Rouwkwikstaart

Gisterenavond deed ik nog een laatste vangpoging langs de Devel, wat een succes was met twee vangsten van waterpieper! Bovendien belandden ook nog blauwborsten in het net, waaronder een exemplaar dat geringd is in België. De ringgegevens zijn helaas nog niet bekend, maar een leuke terugvangst is het zeker! 


Waterpieper R/NBN

Blauwborst

Vanochtend doe ik nog een rondje door de Zwijndrechtse Waard in de hoop om ergens nog een ringmus te vinden. Langs de Lindtsedijk barst het nog van de huismussen, maar daar en ook langs de Lindeweg zoek ik tevergeefs naar deze uiterst schaarse broedvogel. Helaas... Op twee percelen kan ik ten slotte nog wel twee geringde waterpiepers aflezen, ook zeer de moeite waard natuurlijk. Het zal niet lang duren voordat ze vertrokken zijn. 

R/NNR

Geen opmerkingen:

Een reactie posten