donderdag 13 januari 2022

Dwergaalscholver en waterpiepers

Het was de afgelopen dagen mistig, waardoor het vangen van houtsnippen vrijwel onmogelijk bleek. Jammer natuurlijk, maar dinsdag kon ik 's avonds wel weer een poging doen voor waterpiepers. Het was een mooie avond, maar het aantal waterpiepers op de slaapplaats was met 23 exemplaren laag. Desalniettemin vloog toch een vogel in de netten en kon ik weer eens een waterpieper kleurringen. Leuk! 
Waterpieper slaapplaats
Waterpieper R/NNG

Woensdag moest ik in Veenendaal zijn, en zodoende kwam ik eindelijk eens langs Houten. Daar zit in de Plas Laagraven alweer maanden een dwergaalscholver, waar ik nog niet naar was afgereisd. In 2019 zag ik immers al een exemplaar van deze broedvogel uit Zuidoost-Europa, maar toch leuk om 'm weer eens te zien natuurlijk. Bij aankomst is de vogel echter nog afwezig, maar na een tiental minuten zoeken in het wilgenhout komt hij opeens aanvliegen. Leuk! Hij landt vervolgens in de dode wilgen en laat zich op afstand mooi zien, toch wel een fraaie zeldzaamheid en leuk zo op de route! 

Dwergaalscholver
Vanmiddag knijp ik er na een dagje thuiswerken nog even tussenuit en zit nog een uurtje op de dijk in Polder de Hooge Nesse. De groep van 80 waterpiepers zit daar ten slotte alweer weken op dezelfde akkers, en ook nu laten ze zich weer bekijken. Het lukt me uiteindelijk om drie exemplaren af te lezen, allemaal van dit jaar, maar wel belangrijk voor het onderzoek natuurlijk. Erg leuk dat het lukt! 
Hier lopen de waterpiepers al weken op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten