zaterdag 4 december 2021

Een zeehond op IJsselmonde

Vanochtend start ik weer in het Polder het Buitenland bij Heerjansdam in de hoop om waterpiepers te vangen. Een enkeling passeert het gebied in zo'n twee uur, maar dan houd ik het maar voor gezien. Samen met Hans Bossenbroek die ook toevallig langskwam, besluit ik nog even richting het westen van IJsselmonde te gaan. 

Roodborst

In het haventje bij de Carnisse grienden zit al weken een gewone zeehond, natuurlijk geen dagelijkse verschijning op IJsselmonde. Tot nu toe had ik nog steeds geen moeite genomen om deze op te zoeken, want hij kon best lastig zijn, maar nu komen we er toch langs. Het betreft een jong dier wat eerder dit najaar was losgelaten bij Stellendam, nadat hij in een opvang heeft gezeten. Daarna is er toch weer wat fout gegaan, want het dier is dus vanaf zee de Oude Maas ingezwommen, maar kennelijk kan hij daar ook prima overleven... Vandaag hebben we geluk, want vanaf de dijk zien we hem gelijk al liggen op zijn favoriete ponton. Tof! Pas mijn eerste zeehond op IJsselmonde! Overigens werd ook onregelmatig een grijze zeehond gezien op de Nieuwe Maas de laatste tijd, dus wellicht dat die ook binnen afzienbare tijd op de lijst komt te staan. Ze doen het goed die zeehonden! 

Gewone zeehond

We vervolgen hierna onze route naar enkele wintervoedselveldjes in het Buijtenland van Rhoon. Hier waren nogal wat vinkachtigen gemeld, en ook nu zitten de veldjes helemaal vol. De groep bestaat uit honderden kepen, met daartussen in lagere aantallen vinken en een enkele putter, kneu, groenling en rietgors. Een schitterende groep, waar zowel een havik als sperwer dan ook even komen buurten in de tijd dat wij er zijn. Zij vangen allebei niks en ook wij weten er geen zeldzaamheid (een grauwe gors zou leuk zijn!) uit te halen. 

Wintervoedselveldje

Aangezien de regen toeneemt maken we het rondje nog even af met autovogelen. De havens van IJsselmonde lenen zich daar uitermate voor, dus daar besluiten we het nodige van te checken. Dat moet een keer een hele goede soort op gaan leveren, een zeekoet ofzo. Vandaag was dat helaas nog niet het geval. We moesten het doen met een fraaie adult pontische meeuw als hoofdprijs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten