zaterdag 13 maart 2021

Rust in Drenthe

Afgelopen dinsdag deed ik weer eens een poging om waterpiepers te ringen langs de Devel, maar helaas niet succesvol. Ondanks dat er nog tientallen exemplaren slapen belandde helaas geen exemplaar net. Leuk was daarentegen wel de vangst van een staartmees. Voor het eerste deze soort als bijvangst hier! 

Staartmees

Verder de afgelopen dagen doorgebracht in en rondom Drenthe. Het weer was regenachtig ook dan was er nog genoeg te beleven in het Dwingelderveld en de omgeving. Qua vogels lieten de leuke lokale soorten zich zien. In het Dwingelderveld zagen we op afstand het paartjes kraanvogels dat daar waarschijnlijk ook wel weer gaat broeden. Tweemaal vloog een zeearend langs en verder waren soorten als zwarte specht, boomleeuweriken, geelgorzen, raaf en kleine barmsijs ook leuk. Die zie ik ten slotte niet zo vaak... 

Ook qua planten kon ik nog enkele nieuwe soorten bijschrijven, typische vroeg bloeiende soorten. Nabij Staphorst kwamen we de nodige wilde narcissen tegen die in die regio al honderden jaren bekend zijn uit de graslanden. Langs beekjes in het Drenthse landschap waren stengelloze sleutelbloem en schedegeelster (helaas nog niet in bloei) nieuw. Verder kon ik ook nog bosgeelster en lenteklokje bijschrijven. 

Stengelloze sleutelbloem

Schedegeelster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten