dinsdag 9 februari 2021

Heerlijke vangdag in de sneeuw

Sinds afgelopen zondag zitten we in heerlijk winters weer. De temperaturen zijn sindsdien onder nul en er ligt zo'n 10 cm sneeuw overal. Onder dit soort omstandigheden komen vogels in beweging om de koude te ontvluchten. Soorten als veldleeuwerik, meeuwen en steltlopers zijn daardoor relatief beter te vangen, waardoor we meer over deze soorten kunnen leren. Rond 7 uur loop ik dus de duinen in richting VRS Meijendel voor een dagje ringen. Afgelopen dag waren maarliefst 10 waterpiepers op de baan gevangen, dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Onderweg zie ik meerdere houtsnippen rondvliegen, altijd leuk! 

VRS Meijendel

Deze dag ben ik met Ghita en we hoeven ons niet te vervelen. Zodra de netten klaarliggen komen groepjes veldleeuweriken uit de lucht vallen, welke zich ook goed laten vangen. Het blijft natuurlijk een gokje wanneer het net dicht te slaan, zodat het aantal vangsten ook wel wat hoger uit kunnen vallen als we met minder tevreden zouden zijn geweest. Tja... Met bijna 30 exemplaren hoor je ons niet klagen. De meesten hebben nog wat trekvet en gaan er als een speer vandoor. 

Veldleeuwerik

Waterpiepers zijn net als veldleeuweriken één van de eersten die niet meer bij hun voedsel kunnen. Verborgen onder een laag sneeuw. Vandaag zijn er echter een stuk minder dan gisteren, maar we weten nog één exemplaar te ringen. Ook een roodborst, zanglijster en twee graspiepers komen nog op de daglijst. 

Waterpieper

De hele dag zien we ook wel wat beweging van watersnippen, maar in de middag gaan ze zowaar goed reageren op geluid. Uiteindelijk belanden tien exemplaren onder het net, waaronder een groepje van vier. Schitterende beesten die hopelijk elders nog teruggemeld gaan worden. Met behulp van de tekening op de tertials en de kleur en vorm van de staart en handpendekveren zijn ze na wat gepuzzel ook op leeftijd te brengen. Leuk! 

Watersnip

In het eind van de middag ontdekt een groepje kramsvogels ten slotte nog de heerlijke appels. Zes exemplaren kan ik ten slotte nog ringen.


Kramsvogel

Al met al een heerlijke dag in de duinen, waar tevens nog wat nonnetjes, kleine zwanen, slechtvalken, een blauwe kiekendief, pijlstaarten, krooneenden en een wilde zwaan langs vlogen. Voor de totalen zie hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten