vrijdag 2 oktober 2020

Goudlijster in Ouddorp

Vanochtend zit ik thuis te werken, als ik rond 10 uur opgeschrikt wordt door een piepje: een goudlijster in Ouddorp! Het duurt uiteraard niet lang voordat ik in de auto zit, want deze zeldzame lijster was pas één keer eerder in Nederland twitchbaar. In 2003. Daarnaast is het een schitterende vogel die uit het verre Siberië komt. De afgelopen dagen doken in het Verenigd Koninkrijk ook al meerdere exemplaren op, dus het lag enigszins in de lijn van verwachting dat het hier ook weer kon. 

Vol spanning begint de rit van een uurtje richting Goeree-Overflakkee, maar onderweg is duidelijk dat de vogel zich vaker laat zien. Dat is een goed teken, want het kunnen ontzettend stiekeme vogels zijn die zich lastig laten bekijken. Rond kwart voor elf ben ik op de locatie, waar de vogel zojuist weer is gezien. Het patroon is ondertussen ook al duidelijk geworden, wat de vogel foerageert in een tuin waaruit hij regelmatig (zonder aanleiding) een rondje vliegt. Het advies lijkt dus om de tuin in de gaten te houden. 

Ik sta nog geen paar minuten op de plek als we een groot beest (eerste indruk is houtsnip) uit de tuin zien opvliegen. De vogel vliegt voor ons langs naar links en laat dan opeens zijn ondervleugels, met een schitterend zwart-wit patroon zien. Dat is 'm! Vreugde alom! Na een rondje landt de vogel inderdaad weer in dezelfde hoek in de tuin. 

De goudlijster kwam meestal rechts achter het huisje vandaan

Het publiek groeit langzaam aan en uiteindelijk zie ik 'm tot 13u, als ik moet vertrekken, zeker vijf keer langs vliegen. Wat een fantastische vogel! Het gaat meestal maar om enkele seconden, maar uiteindelijk heb ik 'm ook nog even kort in de kijker. Wanneer de tientallen vogelaars in afwachting van de lijster staan te wachten en hij vliegt plotsklaps weer langs, gaat er telkens een gejuich op in de menigte. Schitterend! Op de grond is de vogel overigens niet te vinden. 

Om 14u kan ik vervolgens bij een afspraak zijn, waarna ik nog even de Zegenpolder. Dat blijkt ook niet onaardig met wat bruine kiekendieven, bokjes, veel graspiepers, twee pijlstaart, een kemphaan en slechtvalk. De goudlijster is natuurlijk de soort van de dag, wat een fijne nieuwe soort! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten