woensdag 2 september 2020

Rustig najaarsvogelen op rond Ambacht

 Afgelopen drie dagen weer heerlijk wat gevogeld op IJsselmonde. Een trektelling op maandagmorgen in de Crezéepolder was rustig. Voor mijn komst was een vermoedelijke koereiger langs de telpost gevlogen, waarna het hoogtepunt van de telling een jagende visarend was. Het beest kwam vanuit het zuiden en vertrok, nadat hij een vis gevangen had, ook weer die kant op. Op foto's bleek de vogel geringd te zijn en kon deze zelfs worden afgelezen! Het betrof B-S2, een broedvogel van de Sliedrechtse Biesbosch dit jaar die in Engeland uit het ei is gekropen. Erg leuk om nu zeker vast te kunnen stellen dat de broedvogels van de Biesbosch af en toe in de Crezéepolder een visje komen halen! 

Visarend                                                ©Rutger Plaisier

's Avonds was het de verwachting dat de purperreigers zouden gaan vliegen, want net als zondag was er een noordelijke wind. Aangezien zondag de wind té hard was, was het aantal vertrekkende purperreigers niet bijzonder hoog. Voor vanavond waren de verwachtingen daarom hoog gespannen, en niet onterecht. Uiteindelijk vlogen 251 purperreigers richting het zuiden, waarvan ook weer een aantal groepen schitterend over kwam. Ook grote zilverreigers deden een aardige duit in het zakje, met maar liefst 20 exemplaren. Fraai! Vele boerenzwaluwen bleven in de polder om te overnachten. 

Boerenzwaluwen

Voor de tellingen zie hier

Gisteren heb ik nog wat veldjes in Ambacht afgestruind, wat als leukste soort een boompieper opleverde. Vanochtend fiets ik in alle vroegte nog even naar het Waalbos, wat er overigens schitterend bijligt. In de bakken staat het water laag, waardoor mooie slikplaten zijn komen bloot te liggen. In de hoop op een porseleinhoen kijk ik de rietkraagjes af, maar verder dan een tweetal waterrallen kom ik helaas niet. 

Waterral

Op het slik staan verder nog flink wat kieviten, enkele oeverlopers en witgatjes en loopt nog een kleine plevier. In september is dat altijd alweer een schaarse doortrekker. Leuk! Ook zijn nog wat lepelaars present en loopt een kleine zilverreiger rond die er alweer weken zit. 

Kleine plevier - 1kj

Vanavond heb ik nog een blik geworpen op de Sophiapolder, waar tussen de meeuwen opeens een erg donkere kleine mantelmeeuw opdook. Hij bleek helaas ongeringd, maar het was een goede kandidaat voor een Baltische mantelmeeuw, de ondersoort uit het hoge noorden die normaal oostelijk van Nederland doortrekt. Verder was het met een boomvalk, havik, pontische en geelpootmeeuwen en kemphanen zoals gebruikelijk op het eiland. 

Mogelijke Baltische mantelmeeuw (links)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten