dinsdag 4 oktober 2016

Zoveel commotie voor..., ja voor wat eigenlijk?

Het is alweer tegen het einde van de les vanochtend, als er plotseling een foto doorkomt van een sprinkhaanzanger op de Maasvlakte. Meteen rinkelen de alarmbellen, want het ziet er erg spannend uit voor een kleine sprinkhaanzanger! Dat zou de eerste twitchbare zijn in Nederland, nadat er al eerder 4 exemplaren zijn gevangen op ringstations. Eenmaal thuis aangekomen blijkt het om een zeker exemplaar te gaan, dus ik ga als een speer naar het station, deze moet ik hebben!

Rond een uur of drie ben ik in Ambacht, waar ik gelijk in de auto stap en naar de Tweede Maasvlakte rijd waar de vogel in het helm zit. Daar aangekomen is gelijk duidelijk waar de vogel moet zitten, gezien de vele auto's langs de weg en een kringetje om wat helm en duindoorns heen...

Niet veel later zie ik het beestje tussen het helm scharrelen, super!! Op soms slechts enkele centimeters van vogelaars vandaan scharreltje het beestje rond, en een enkele keer vliegt tie en stukje. Een erg gave waarneming en mooie ervaring! En wat is er nou beter dan zo'n twitch op de Maasvlakte?!
Twitchers
'Sprinkhaanzanger'
Het verhaal krijgt echter een staartje... 's Avonds begint namelijk het zagen aan de determinatie als kleine sprinkhaanzanger, en plotseling blijken allerlei kenmerken niet te kloppen voor deze soorten uit het verre oosten. De meeste kenmerken wijzen uiteindelijk naar 'onze' gewone sprinkhaanzanger, dus heel twitchend Nederland lijkt er met open ogen ingestonken te zijn. Vermoedelijk was het wel ieders mooiste sprinkhaanzanger en natuurlijk was het gewoon een mooie ervaring, en daar doe je het eigenlijk ook al voor...

EDIT 4-2-2017: het verhaal krijgt nog een langer staartje, aangezien het op basis van DNA toch wél om een kleine sprinkhaanzanger blijkt gegaan te zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten