maandag 2 september 2024

Prettige eerste werkdag weer...

Vanochtend was mijn eerste werkdag na een drietal weken vakantie. Die werkdag begon met een overleg en veldbezoek aan de Coepelduynen bij Noordwijk. Vlak voordat we op de locatie aankwamen, kreeg ik de melding van de vondst van een veldrietzanger door Hugo Wieleman bij Groote Keeten, net onder Den Helder. Ai! De vogel was goed gefotografeerd en had zich mooi laten zien, dus tijdens het overleg kon ik het niet laten af en toe de ontwikkelingen te volgen. Dat bleek goed te gaan, want de vogel liet zich na de vondst ook nog meermaals zien. Toen we even later in het veld liepen bleek de vogel goed te reageren op het afspelen van geluid, wat elk uur ongeveer werd gedaan. Veelbelovend! 

Al genietend van de Zuid-Hollandse duinen zorgde wat paapjes, tapuiten en boompiepers voor de gebruikelijke afleiding tijdens het veldbezoek. Een passerende juveniele roodpootvalk maakte het plaatje af! Dit weekend waren er flink wat roodpootvalken het land ingekomen door de oostenwinden, dus helemaal onverwachts was het niet, maar toch erg leuk! 

Na het overleg rijden we linea recta richting Den Helder, waarbij we een kwartier voor aankomst horen dat de vogel zojuist schitterend is gezien. Ai... Maar toch ook positief dat hij zich zo middag op de dag, met een flink hoog temperatuurtje, nog steeds goed laat bekijken! Als wij aankomen haken juist de meeste vogelaars af, waarna de spanning weer opbouwd met steeds meer nieuw gearriveerde vogelaars. Klokslag 15:00 wordt het boxje weer neergelegd en klinkt de zang en roepjes van de vogel. Het duurt niet heel lang voordat de vogel al foeragerend in beeld verschijnt en zich op het oog weinig van het geluid aantrekt. Hij laat zich op enige afstand met de kijker goed zien, en vangt zelfs een houtpantserjuffer. Erg gaaf om deze zeldzaamheid te zien! Alweer de 7e nieuwe voor mij dit jaar. 

Uitzicht op de wilg achter het slootje waar hij zich liet zien

Veldrietzanger is voor de meeste vogelaars nog nieuw in Nederland, maar met ruim 40 gevallen is de soort veel algemener dan je zou denken. Op een enkele waarneming na betreffen het echter allemaal ringvangsten, wat wel laat zien dat het een extreemlastige soort is om in het veld tegen te komen. Des te groot was vandaag de vreugde dat dit exemplaar zich zo goed liet bekijken! Wellicht ook omdat hij precies in een klein riethoekje zat, waarbij hij zich niet echt kon verplaatsen en kon verdwijnen. Een hele aangename verrassing zo op de eerste werkdag weer! 

Toeschouwers