maandag 1 augustus 2016

Van 't Zeeuwse, tot gele luzernevlinders en een graszanger

Vandaag is het augustus geworden, dus dan valt er wel weer wat te halen voor de eeuwige maandlijst. De Jacob en Albert Molenaar gaan vanochtend de Delta in voor wat soortjes, dus ik stap graag in de auto om 7u, waarin ook Bram Roobol een plaatsje heeft gevonden. We trappen af bij Den Bommel voor een sneeuwgans, maar voordat we daar zijn zien we in wat hoogspanningsmasten bij het Hellegatsplein een tweetal zeearenden. Gaaf!! Pas de eerste keer dat ik hier de vliegende deuren in de masten zie zitten!

Bij Den Bommel is de sneeuwgans snel gevonden in een groep brandganzen, waarna de route verder de Delta in gaat. Bij het Volkerak is de roodhalsfuut die daar al jaren overzomerd snel gevonden, en zorgt ervoor dat ik deze soort nu in alle maanden heb gezien. Altijd leuk!
Roodhalsfuut
In de Prunje zorgt een viertal rotganzen ook voor het feit dat ik deze soort nu 'rond' heb, en verder zien we nog de grote zee-eend als maandpunt. Daarnaast zijn het de standaard kleine zilverreigers, bontbekplevieren, groenpootruiters, lepelaars en rosse grutto's die het vogelen aangenaam maken.
Kleine zilverreige
Een korte stop bij de roodmus van het Veerse Meer levert helaas niet die soort op, maar even later komen we op Walcheren bij een 'geheime locatie' van bijeneters wel die soort tegen. Een exemplaar vliegt langs terwijl we een kwartiertje staan te posten, altijd leuk en een buitengewoon fraaie soort natuurlijk!

Via de Brouwersdam, waar we nog een Deense, Texelse en Belgse zilvermeeuw aflezen, gaan we door richting de Kwade hoek.
Texelse zilvermeeuw G-MAZA
Als we daar aankomen is het ondertussen half elf, dus we hebben nog even tijd om een poging te wagen voor het vinden van een waterrietzanger. De kreken hier in de uitgestrekte kwelders blijken jaarlijks eigenlijk de beste plek te zijn voor deze soort, maar vanochtend kunnen we helaas nog geen exemplaar vinden. De wind werkt dan ook niet echt mee. Verder is het niet onaangenaam vogelen met nog een fraaie zomertortel en zeearend.
Kwade hoek
Op de terugweg naar Ambacht zien we opeens dat bij Boskoop gele luzernevlinders worden gezien de laatste dagen. Dit is de algemeenste vlinder die nog ontbreekt op mijn Nederlandse lijst, maar aangezien het echte zwervers zijn en ze vrijwel alleen in Limburg zitten normaal gesproken, had ik 'm dus nog nooit gezien. Vanmiddag besluit ik dus maar gelijk af te rekenen nu ze zo dichtbij zitten, je kan d'r maar vanaf zijn...

Met nu zonder vader Molenaar en met Corné Roobol, duurt het niet lang voordat we de eerste exemplaren in het Bentwoud zien vliegen boven een groot veld met rode klaver. Het is even wat geduld beoefenen, maar dan lukt het toch om wat beesten zittend te fotograferen. Gaaf hoor!!  

Gele luzernevlinders
We checken hierna nog even de vuiloverslag van Alphen a/d Rijn, waar we nog 5 Nederlandse meeuwen aflezen en een kleine mantelmeeuw uit België. Ook een adult geelpootmeeuw staat nog op het dak van de loods te suffen, terwijl we op de terugweg in Rotterdam nog een 1kj geelpootmeeuw treffen. Dat is toch altijd weer even oefenen in het begin van het seizoen met de determinatie van die jonge vogels...
Kleine mantelmeeuw Y-F=T
Geelpootmeeuw (1kj)
Alsof ik vandaag nog niet genoeg op pad was geweest, staat er vanavond ook nog een tripje op het programma. In de Bruuk, bij Groesbeek tegen de Duitse grens, was gisteren een graszanger gevonden. Die bleek vandaag nog aanwezig dus vanavond stap ik weer bij vader Molenaar en de rest in de auto op weg naar het oosten. In het gebied aangekomen is de vogel in eerste instantie stil, maar rond kwart voor negen begint hij toch nog te zingen en hij laat zich daarbij nog even fraai bekijken! Altijd leuke beestjes die graszangers!

De Bruuk
Graszanger
Het is nog even licht, dus we doen nog een poging om de griel bij Heteren te zien voor het donker. Vlakbij Nijmegen horen we eerst echter nog een paar keer het crex-crex van een kwartelkoning uit de uiterwaarden, waarna we een ultieme poging doen voor die griel. Dat laatste is echter alleen iets teveel van het goeie en we krijgen 'm in de invallende duisternis niet meer in beeld, maar ach, een mooie dag is het zonder de griel ook zeker geweest! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten