woensdag 31 augustus 2016

Niet te lokken, maar toch gevangen...

Op de ringbaan kan je veel soorten lokken om gevangen te worden. Hele nachten worden allerlei nachtvogels afgespeeld, zoals rietzangertjes en grasmussen, en overdag tetteren de speakers bij het slagnet om de overtrekkende steltlopers en piepers naar beneden te krijgen. Met wat geduld zijn kraaien en duiven met wat lekkere fijn volkoren boterhammen te verschalken, maar je hebt ook van die soorten die niet te lokken zijn.Waar je gewoon een flinke dosis geluk voor nodig hebt. Eén daarvan is de sperwer, een vogel die overal wel voorkomt, en zo ook in de duinen van Meijendel.

Tijdens mijn aanwezigheid was er echter nog nooit een exemplaar gevangen, tot vandaag... Samen met Gijsbert Twigt en Vincent van de Spek vangen we vanochtend namelijk een buitengewoon fraai jong mannetje sperwer, dat al reeds geringd is. Vermoedelijk ergens in de omgeving, maar dat is nog even afwachten. Een fraai beest is het in ieder geval!!



Sperwer (1kj man)
Veel meer dan deze nieuwe handsoort zit er vandaag helaas niet in. Een paapje laat zich helaas niet vangen, en wat gele kwikstaarten doen ook niet meer dan 'een kijkje nemen'... Voor de totalen zie hier.
Braamsluiper
Heggenmus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten