donderdag 25 augustus 2016

Steltlopereldorado Westhoek

Vandaag stond een dagje naar Westhoek, in Friesland, op het programma met Dave van de Spoel en Hans Mom. Deze plek langs de Waddenzee is werkelijk de meest fascinerende steltloperplek van Nederland, waar zowel in het voor- als het najaar grote aantallen steltlopers met hoogwater naar de kant komen en op korte afstand bekeken kunnen worden. Dat steltloperseizoen begint in het najaar al in juli, en sindsdien zijn er al een grauwe franjepoot, gestreepte, breedbek- en bonapartes strandloper gezien. Zeldzaamheden die in speuren tussen de steltlopers natuurlijk veel spannender maken. Rond vier uur in de middag hoopt het vandaag hoogwater te zijn, dus we kunnen rustig al vogelend die kant op gaan. 

In De Bak in Den Oever  zit al enige tijd een breedbekstrandloper, dus daar besluiten we te beginnen. Rond acht uur komen we daar aan en het weer is zoals beloofd fantastisch. De steltlopers zijn helaas wat minder fantastisch, want de grootste aantallen lopen buiten De Bak op het wad in vol tegenlicht. Een breedbeekstrandloper daaruit vissen gaat dus helaas niet werken, maar we zien onder andere nog wel wat krombek-, kleine en bonte strandlopers, bontbekplevieren, rosse grutto's, zilverplevieren en een enkele regenwulp en groenpootruiter. 
Kluut
De leukste verrassing is wel een reuzenstern die luid roepend voorbij komt vliegen en boven het wad verdwijnt, fraai! Verder zitten er ook honderden zwarte sterns, ook een erg fraai gezicht!!

Na de buffelkopeend gezien te hebben in de Zuiderhaven van Den Oever, rijden we de Afsluitdijk op richting Friesland, maar ter hoogte van de Breezanddijk zien we dat er een graszanger is gevonden bij de Noorddijkgatsweide. Daar waren we net vlakbij! Toch maar even teruggegaan, maar de graszanger kwam helaas niet meer tevoorschijn. Wel was een tweetal grote canadese ganzen die geringd waren nabij Den Bosch leuk, alsmede mijn eerste casarca! Op 14 juli 2015 is die geringd in het Eemmeer waar jaarlijks honderden casarca's ruien. Het was altijd een raadsel waar deze exemplaren vandaan komen, maar net zoals deze Y-Z3, bleken ze vooral in Zuid-Duitsland en Zwitserland te broeden. Dit exemplaar heeft dan ook van oktober tot in juni in Bayern gezeten, waarna die langs de IJssel opdook en nog op De Kreupel werd gezien. Leuk dat wij haar nu dus hier treffen! 
Brabantse grote canadese gans G-B26
Casarca Y-Z3
Op de Breezanddijk kunnen we hierna de gemelde draaihals niet vinden, en ook op het Kornwerderzand is niet veel te beleven. Dan gaan we dus maar gewoon naar Westhoek, en is het wachten tot het water omhoog komt. We blijken er inderdaad veels te vroeg te zijn en de vogels zitten nog heel ver weg. In de vegetatie zitten overigens nog wel wat paapjes, en langzamerhand komt er steeds meer beweging in de duizenden en nog eens duizenden steltlopers.
Westhoek
Dan komen ze steeds dichterbij en kunnen we de vele krombek-, kleine en bonte strandlopers onderscheiden, alsmede de duizenden bontbekplevieren... Tussen die meuk lopen nog enkele steenlopers, drieteenstrandlopers en goudplevieren. Wat een fantastische plek!! 

Krombek-, bonte strandlopers en bontbekplevieren

In het diepere water staan nog grote groepen wulpen, rosse grutto's, zilverplevieren, kluten, bergeenden en kok- en stormmeeuwen, maar tussen de kleine steltlopers op het droge moet het gaan gebeuren... 
Overal vogels... 
Het is nog even afwachten hoe hoog het water gaat komen, en het blijkt niet hoog genoeg te komen zodat alle steltlopers naar de noordkant van het stuk moeten verkassen, maar al wel komen ze schitterend dichtbij lopen, super!! 

Het enige wat we continu doen is scannen, scannen en nog eens scannen, hopen op die leuke steltloper, en natuurlijk genieten van dit bijzondere fenomeen. Plotseling loopt dan opeens een grauwe franjepoot in mijn beeld, gaaf!! 
Grauwe franjepoot
Deze kleine steltlopertjes worden ook geringd, maar normaal gesproken zijn ze niet of nauwelijks af te lezen. Hier is het natuurlijk wat beter te doen en zo lees ik een bontbekplevier af uit Noorwegen, leuk!! 
Noorse bontbekplevier R/Yf-PSM
Aangezien heel erg veel steltlopers in het tegenlicht staan, besluit ik maar een stukje terug te lopen om zo eter meer steltjes te kunnen checken. Zo'n honderd meter naar het zuiden lopen en je hebt weer honderden steltlopers extra om te kunnen checken, maar als je dan nog verder tegen de zon in kijkt schrik je toch wel. Zo veel vogels...
Steltjes...
Het blijkt gelukkig een goede keuze van me om wat op te schuiven, want plotseling valt mijn oog op een spannende steltloper helemaal vooraan. Een klein wenkbrauwtje en dan knalt de witte stuit er eventjes uit: een bonapartes strandloper!! De rest kan gelukkig ook aanschuiven zonder dat de meute opvliegt en zo kunnen we deze Noord-Amerikaanse steltloper wel een dik kwartier bekijken, gaaf!! Het is pas mijn tweede, na een exemplaar in 2009 in de Noorddijkgastweide, dus het is wel fijn om 'm weer eens te zien! 
Bonapartes strandloper
Dan gaat plotseling het water weer weg, en ook de vele steltlopers gaan steeds verder de Waddenzee op. Tijd om te gaan en afscheid te nemen van deze plek, volgend jaar maar weer eens deze kant op... 
Drieteenstrandloper
Nu rijden we nog even door naar de Ezumakeeg waar ook vele steltlopers zich op zouden moeten houden. Altijd een fantastische plek, en zeker 's avonds met het zonnetje in de rug. Na een hapje eten in Lauwersoog staan we er even later inderdaad te genieten van honderden kleine strandlopers, tientallen krombekstrandlopers, bos- en groenpootruiters, kemphanen, een groepje van 6 temmincks strandlopers en nog 3 grauwe franjepoten. 

Een boom- en slechtvalk knallen beiden nog een keer door het gebied heen in de hoop wat te verschalken, maar tevergeefs. Ook krijgen we door dat er in Heijplaat een ortolaan is neergeplofd, een goede soort op IJsselmonde! Dat wordt misschien dan iets voor morgenmiddag, maar vandaag kan de dag in ieder geval niet meer stuk door de weergaloze steltloperplek: Westhoek! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten