vrijdag 12 augustus 2016

De zomertortel en weer meeuwtjes in Tilburg

Vanochtend is het wel tijd om met de zomertortel af te rekenen, dus ik ga maar gewoon in de Crezéepolder vogelen en de hele tijd het draad van de hoogspanningsmasten controleren of er niet een duifje op zit. Na zo'n 10 minuten is het al raak en kan ik terug rennen. Hij zit er! Na wat gepoets vliegt hij al snel naar beneden en gaat fraai op de grond foerageren. Toch wel een erg fraai duifje zo, ook al is het nog maar een jong, en een gave soort op IJsselmonde!
Zomertortel (1kj)
Verder is het in de polder niet heel spannend, met nog steeds 3 kleine zilverreigers, een grote zilverreiger, zwarte stern, dodaars en wat oeverlopers en witgatjes. 
Kleine zilverreiger
Vanmiddag had ik met Merijn Loeve en Albert de Jong afgesproken om de vuilstort van Tilburg weer eens met ene bezoekje te vereren. Er werd weer afval gebufferd, zoals dat mooi heet, dus de aantallen meeuwen zouden de pan uit moeten stijgen. Aan het eind van de middag is het meestal het beste daar, dus eerst fiets ik nog een kort rondje door Ambacht. Geringde kokmeeuwen blijken er helaas nog niet te zitten, maar kleine mantelmeeuw W-LX die op zijn bekende flat staat is wel leuk. Dit vrouwtje is in 2008 geringd als volwassen vogel in de Moerdijk, maar werd in 2010 en 2011 op de Ventjagersplaten in de kolonie gezien. Waar ze nu broedt is onduidelijk, maar sinds 2013 zie ik haar jaarlijks in Ambacht staan, dus ze zit vast nog 'ergens' in de Delta...
Kleine mantelmeeuw W-LX
Op de Spinder, zoals de vuilstort heet, is het inderdaad weer een waar meeuwenfestijn. Met de vele jonge kleine mantel- en zilvermeeuwen is het in het begin altijd weer even wennen, zeker aangezien er ook nog wel de nodige geelpoot- en pontische meeuwen tussen blijken te vliegen. Na een tijdje lukt het meestal wel aardig en is het vooral genieten van de fraaie jonge vogels, en het blijft natuurlijk een uitdaging met sommige exemplaren. 
Geelpootmeeuw (1kj)
Pontische meeuw (1kj)
De geringde exemplaren zijn natuurlijk altijd het leukst, en ik lees toch wel een aantal jonge kleine mantelmeeuwen af en één zilvermeeuw, allemaal uit de Rotterdamse havens. Daarnaast zien we nog een geelpootmeeuw die hier eerder op de vuilstort zelf is gevangen en is een jonge Poolse pontische meeuw wel de hoofdprijs. Een vermoedelijke Duitse geelpootmeeuw wil helaas niet gaan zitten... 
Kleine mantelmeeuw Y-9=P
Kleine mantelmeeuw Y-T=L
Twee 1kj pontische meeuw (rechts Poolse R-28P8)
Volwassen pontische en geelpootmeeuwen ontbreken volledig op de stort, maar er hangen nog wel de nodige 2kj vogels rond, vogels die in 2015 uit het ei kropen. Voornamelijk geelpootmeeuwen, waaronder ook een exemplaar dat overwinterd heeft in Utrecht en daar is geringd, leuk! 
Geelpootmeeuw (2kj)
Geelpootmeeuw W-A= (2kj)
Verder waren het natuurlijk gewoon voornamelijk adulten kleine mantel- en zilvermeeuwen uit met name de kolonie in de Moerdijk. Een enkele buitelander zagen we nog, namelijk een Noorse en Deense kleine mantelmeeuw. Ook de ooievaars deden het nog leuk met uiteindelijk 16 afgelezen vogels uit Duitsland, Nederland en België.
Ooievaars
Al met al was het dus weer niet onaardig op de vuilstort met totaal 60 afgelezen ringen, en het blijft altijd een bijzondere ervaring om op zo'n afvalberg te rijden waar die honderden vogels hun kostje bij elkaar scharrelen. Wat naast de meeuwen en ooievaars, stikt het werkelijk waar ook van de spreeuwen, witte kwikstaarten, kauwen en kraaien, d'r is genoeg te halen!!  
De Spinder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten