dinsdag 9 augustus 2016

't Begint weer leuk te worden op IJsselmonde...

Het is alweer even geleden dat ik een rondje over IJsselmonde heb gefietst, maar vandaag moet er maar weer eens van komen. Ik begin in Polder Sandelingen, en dat blijkt er toch wel heel spannend bij te liggen door de lage waterstand. Een porseleinhoen of iets van die aard loopt er (nog) niet, maar twee witgatjes en drie lepelaars zijn ook al leuk hier. Het is overigens pas de eerste keer na deze dag in 2012 dat ik lepelaars aan de grond zie in het gebied, toch leuk!

Bij de begraafplaats tref ik even later alweer de eerste bonte vliegenvanger van het najaar en er vliegt opeens een grote gele kwikstaart over! Toch wel geinige soortjes zo begin augustus! In het Waalbos, de Zuidpolder en ook langs de Oude-Maas is het hierna rustig, en spannender dan wat witgatjes, kleine plevieren, een overvliegende ooievaar en wat ijsvogels wordt het niet.
IJsvogel
In Ambacht laat even later de zwartkopmeeuw die afgelopen winter overwinterend heeft zich nog even leuk bekijken, en het ziet er naar uit dat dit drie jaar oude exemplaar ook deze winter ons weer zal vergezellen in 't Ambacht. Leuk! 
Zwartkopmeeuw
Dan moet het maar in de Crezéepolder gebeuren, die er de laatste tijd prachtig bij ligt. Bij aankomst zie ik vrijwel gelijk een kleine zilverreiger rondstappen, gaaf! Toch altijd een lastige soort geweest op IJsselmonde, maar gezien de ontwikkelingen qua gebieden wordt het misschien vanaf nu een meer standaard gast. Die gedachte wordt bevestigd als er even later totaal drie exemplaren rond blijken te lopen.
Kleine zilverreiger
Verder zitten er nog de nodige witgatjes, oeverlopers, kleine plevieren, regenwulp, zwarte stern en een boomvalk vliegt nog over. Het ligt er al met al wel erg spannend bij, dus wie weet wat dit nog gaat opleveren dit najaar, voordat de dijk wordt doorgeprikt...
Oeverloper
Witgat
Als we de polder uit fietsen zien we vanuit het zuiden opeens een grote rover naderen: visarend! Hij besluit te gaan jagen in de kreek en relatief dichtbij de dijk is het na zo'n vijf snoekduiken raak en heeft hij een vis te pakken. Met vis en al vertrekt hij vervolgens weer naar het zuiden, fantastisch! Het is een adult exemplaar, dus vermoedelijk een overzomerend exemplaar uit de Biesbosch, mogelijk wel een ouder van het paartje dat succesvol een jong heeft groot gebracht.
Visarend
Na het eten check ik 's avonds nog even de Sophiapolder met opkomend tij, maar ook daar is het nog erg rustig. Wel wordt de zomertortel, die afgelopen week ook één dag werd gezien in de Crezéepolder, weer gemeld. Eventjes posten levert helaas niet meer deze zeldzaamheid op, want dat is het wel geworden op IJsselmonde. Tot 2010 zaten er steevast op twee plekken langs de Oude-Maas nog een paartje, maar sindsdien zijn het nog maar enkel eenpersoonswaarnemingen van deze soort. Leuk dus dat er nu weer een 'twitchbaar' geval zit, hopelijk lukt die de komende dagen nog wel... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten