dinsdag 14 augustus 2012

Drie nieuwe vlinders!

Vandaag moest Evert Meijer opgehaald worden in Elspeet om een week bij mij te komen logeren maar omdat m'n moeder elders in Gelderland nog wat moet doen ben ik vandaag nog even op de Veluwe. Aangezien er weer enkele nieuwe vlinders daar in de omgeving vliegen besluiten we die vandaag te gaan doen met Matty, een vrouw uit Elspeet die een auto heeft! De eerste bestemming is het Kootwijkerzand, de enige plek nog in Nederland waar de kleine heivlinder voorkomt. 

Na een kleine twintig minuten rijden komen we aan op het zand en even later vind Matty het eerste exemplaar. In totaal zien we ca. 8 van deze saai gekleurde vlindertjes. Naast deze soort zien we nog veel van z'n grote broer, de heivlinder. Opvallend is dat die alleen bij de heideveldjes zit en dat de kleine heivlinder midden in de zandbak zit en we verbazen ons erover waar dit vlindertje van moet leven.
Kleine heivlinder Fotograaf: Evert Meijer
Naast deze twee heivlinders zien we ook m'n tweede nieuwe vlindersoort van de dag, twee kommavlinders. Deze fraaie vlindertjes laten zich net als de kleine heivlinder fraai bekijken! 

Kommavlinder Fotograaf: Evert Meijer
Als we 'klaar' zijn vertrekken we richting het Zuiderpark in Apeldoorn wat gisteren waren hier enkele sleedoornpages gemeld. Deze schitterende page legt zijn eitjes op sleedoorn en komt enkel hier in midden-Nederland voor. Omdat de locatie niet exact was vermeld beginnen we met zoeken in het park naar plekken met bloemen die uiteraard in de buurt van sleedoorn staan. Al snel hebben we een veldje gevonden waar we naast kleine en een bruine vuurvlinder niet veel leuks aantreffen maar als Matty dan gaat zoeken naar sleedoorn vindt ze opeens de felbegeerde vlinder. Hij zit in een haag en laat zich schitterend bekijken, super!
Sleedoornpage Fotograaf: Evert Meijer
Even later vindt Matty ook nog enkele sleedoornstruiken waar we drie eitjes in vinden, al met al dus erg geslaagd vlindertochtje!

Eitje Sleedoornpage Fotograaf: Evert Meijer
In Ambacht aangekomen fietsen we na het eten nog een rondje in de buurt maar erg veel levert dat niet op, wel veel grote groene sabelsprinkhanen.

Grote groene sabelsprinkhaan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten