woensdag 22 augustus 2012

Een dag met plusjes en mini'tjes

Samen met Jan besloten vandaag weer eens naar de Brabantse biesbosch te gaan, o.a. omdat daar ook een kwak aanwezig is en er gisteren meerdere porseleinhoenene waren gezien. Als we iets over zes bij de Kop van 't Land aankomen is het pontje net vertrokken dus gaan we even het wachthuisje in. Hier blijken twee fraaie nachtvlinders aanwezig die we even op de foto zetten, de namen ben ik helaas weer vergeten.


Nachtvlinders
Gelukkig is de pont er dan snel en als we als enige naar de overkant varen komt er nog een lepelaar over.


In de Biesbosch aangekomen gaan we zoals altijd maar eerst de Hardenhoek af scopen. Dat levert wat oeverlopers, grutto's, kemphanen en kleine zilverreigers op maar verder niet veel noemenswaardig. Met de meldingen van porseleinhoenen in het achterhoofd scoop ik ook even de slikranden van de Boven Spieringpolder af. En ja hoor, daar loopt er één! Hij laat zich even mooi bekijken en verdwijnt dan in het riet. Langs de rietkraag lopen verder nog een waterral, waterhoen en enkele watersnippen. 

Vanaf de Ooyevaar, een uitkijkpunt aan de westkant van het gebied, besluiten we Polder Hardenhoek verder af te speuren. Als Jan en ik achter een vlindertje aanlopen horen we opeens iets achter ons en zijn nog net getuigen dat m'n scoop op de grond klettert omdat één van de vier poten van het statief was ingezakt. Als ik er weer door heen kijk is het toch wel even schrikken, het oculair zoomt niet meer en zitten allemaal vetranden in het beeld, flink balen dus..

Het beeld na de valpartij
Ondanks dit besluiten we toch maar gewoon door te vogelen omdat ik wel gewoon met 20x zoom kan kijken. Dat levert in de Hardenhoek vier steenlopers, twee kanoeten, een krooneend, bosruiters en verder het normalere spul op. 

Bij het Boomgat aangekomen zien we iemand bij de plek van de kwak staan en die krijgen we gelijk aangewezen, dat scheelt weer een hoop zoekwerk. Het jonge beest staat eerste helemaal vrij maar loopt dat de begroeiing in en is dan ondanks dat je weet waar die staat lastig terug te vinden. 

Kwak
Als we hierna weer de Hardenhoek gaan afkijken komt er een visarend over met een vis, altijd een fraai gezicht! We besluiten weer langzaam terug te vogelen richting de Ooyevaar omdat daar, nu het water stijgt, de meeste vogels aanwezig lijken te zijn. Dat blijkt inderdaad het geval want we zien hier nu meerder kanoeten en verder allemaal hetzelfde spul als net. Wel zijn er nu twee zeeaernd aanwezig in de dode bomen an de de andere kant van het gebied.

Bij de Ooyevaar hebben we het na een tijdje ook wel gezien en besluiten wat dichterbij de zeearenden te komen. Dat lukt aardig en we krijgen we ze erg fraai te zien. Ook horen we hier pas onze eerste cetti's zanger van de dag!
Zeearend
Inmiddels is het bericht tot ons doorgedrongen dat er in de buurt overvliegende kleinste jagers zijn gezien dus de lucht wordt vanaf nu nog extra in de gaten gehouden. We besluiten een rondje te fietsen via Malta en dat levert zowaar mijn eerste kleine bonte specht op in de Biesbosch, we horen hem even roepen en zien hem dan wegvliegen. Verder zien we op een visarend na niet veel bijzonders. 

Als we weer bij de Hardenhoek aankomen krijgen we de melding dat er nu een kleinste jager ter plaatste is bij Kinderdijk, we besluiten toch maar die kant op te gaan. Samen met Mark van Leeuwen die we in de Biesbosch ontmoet hebben nemen we de pont en een uurtje later staan we op de dijk. Helaas is de vogel al een tijd geleden opgevlogen maar we blijven samen met een paar anderen nog een uur posten. Het mag helaas niet baten en om vijf uur ben ik weer thuis met kwak, zeearend, visarend, een kapotte telescoop en geen kleinste jager.

3 opmerkingen:

  1. De onderste vlinder is wortelboorder, eerste weet ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oja, nog ff over die 'sneeuwgans': heb foto's even niet bij de hand, maar hij moet zwarte snijrand aan snavel, witte staart en overhangende dekveren hebben. zie info op waarneming.nl van de soort. Op IJsselmonde zat een juveniel, maar die was niet zo gevlekt als die wij deze dag zagen. Hybryde sneeuwgans*gans spec, misschien kan ik er meer van maken als ik de foto's heb :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De bovenste betreft een Variabele Sileneuil
    en de onderste 2 Oranje Wortelboorder

    Gr bastiaan

    BeantwoordenVerwijderen