zaterdag 11 augustus 2012

Kempense heidelibellen en kortbekzeekoet!!

Qua vogels is het weer rustig dus vandaag maar weer eens achter een libel aangegaan. Samen met Laurens vd Padt en Laurens vd Wind stap ik om negen uur in bij Rick om richting De Plateaux te gaan. In dit grensoverschrijdende gebied met België komt namelijk de kempense heidelibel voor, een soort die alleen in dit deel van Nederland voorkomt.

Om half elf lopen we vanaf de Belgische kant het gebied binnen en even later zijn we op de plek waar ze zitten, uiteraard in Nederland. We lopen nog maar net in het gebied of er vliegt een bandheidelibel op, erg fraai!! Na nog een kwartier zoeken is dan ook de eerste kempense heidelibel gevonden, net in Nederland maar even later vliegt hij toch België in. Gelukkig vinden we er later nog twee verder in Nederland en ze laten zich fraai bekijken, helaas zijn ze bijna niet te fotograferen.

Kempense heidelibel
Naast onze doelsoort zien we hier ook nog een tengere grasjuffer en een fraaie wespenspin met een door hem gevangen gewone oeverlibel.

Wespenspin
Om de kempense heidelibel nog wat beter te bekijken en te fotograferen lopen we nog even België in. Hier zitten er inderdaad meer want we zien hier zo'n 7 exemplaren, het fotograferen is even lastig als aan de andere kant van het pad maar ondanks dat lukt het me toch de soort beter vast te leggen. Verder vliegen er ook hier twee bandheidelibellen en tengere grasjuffers rond.


Kempense heidelibel
In deze hoek van het land is verder weinig te beleven dus rijden we maar weer terug naar de randstad. Omdat rivierrombout nog ontbreekt op Rick z'n lijst besluiten we een poging te wagen langs de Oude-Maas. Helaas blijkt alles gemaaid te zijn op een strookje na en kunnen we de gewenste soort niet vinden. 

Omdat we nog wel wat willen doen lopen we nog even rond langs de Schaapherderweg. Dat levert zoals verwacht enkele tengere grasjuffers op en twee zwervende heidelibellen laten zich erg fraai bekijken.
Zwervende heidelibel
Thuis gekomen zit ik achter de computer het één en ander te doen als op eens m'n mobiel het bekende Nokia-tune gaat zingen. Het is Jan die even meldt dat de kortbekzeekoet weer gezien is, nu bij Den Helder. . Deze extreem goede soort werd ontdekt bij Lauwersoog toen ik op vakantie was en had ik dus helaas gemist maar gelukkig zijn er nog kansen! Gauw wat heen en weer gebel om vervoer te regelen en uiteindelijk stap ik samen met Jan en Laurens vd Wind bij Laurens vd Padt in zijn gesjatterde auto. 

Na een kleine twee uur rijden komen we aan bij Huisduinen en tien minuten later staan we met een kleine twintig andere vogelaars van deze Arctische soort te genieten. De kortbekzeekoet zwemt eerst op enkele tientallen meters van het piertje waar we opstaan maar komt steen dichterbij. Uiteindelijke zwemt die op nog geen tien meter voor ons langs, geweldig! 

Kortbekzeekoet
Na een uur van de vogel genoten te hebben is het weer tijd om naar huis te gaan, wat een geweldige dag met eerst kempense heidelibel en de kortbekzeekoet!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten