woensdag 8 augustus 2012

Gave libellen op IJsselmonde!

Toen ik op vakantie was ontdekte Dave vd Spoel in de Zuidpolder een populatie tengere grasjuffers en een zwarte heidelibel. Beide soorten libellen heb ik nog nooit op IJsselmonde gezien dus daar moet vandaag maar verandering in komen. Om acht uur vanochtend krijg ik echter een sms'je van het sms-symsteem, en wel dat er in Rotterdam, uiteraard op IJssemonde, een geoorde fuut zit. Een uurtje later sta ik samen met Dave naar het kabbelende water te kijken, helaas zonder geoorde fuut.


Omdat ik nu toch in Rotterdam ben besluit ik niet naar Barendrecht te gaan maar eerst naar de plek te gaan waar Sander Elzerman de eerste tengere grasjuffer ontdekte voor IJsselmonde. Na enkele minuten kom ik op de plek aan en even later zie ik mijn eerste twee tengere grasjuffers voor op het eiland! Een uitgekleurde en een fraaie oranje beest, gaaf!!
Tengere grasjuffer
Het plasje
Behalve deze juffertjes zie ik hier nog flink wat zuidelijke spitskopjes, steenrode heidelibellen en enkele zeggendoorntjes.

Steenrode heidelibel
Langs de vlakbij gelegen Schaaphederweg liggen ook nog een paar leuke plasjes dus besluit ik daar ook nog maar even te gaan kijken. Ik loop nog maar net langs het eerste plasje of ik zie al een tengere grasjuffer vliegen, uiteindelijk blijken er wel een dikke twintig te zitten! De grootste en derde bekende populatie tot nu toe op IJsselmonde!


Tengere grasjuffers
Nog maar net bijgekomen van deze fraaie juffertjes of ik zie opeens iets anders in m'n ooghoeken, een zwarte heidelibel! Beide soorten die ik bij Barendrecht hoopte te zien vind ik hier op een andere plek, erg leuk!
Zwarte heidelibel
De zwarte heidelibel vliegt weg en kan ik helaas niet meer terugvinden. Wel vind ik op mijn zoektocht enkele zeer fraaie zwervende heidelibellen. Deze exemplaren zijn nog maar net uitgeslopen en nog niet uitgekleurd, een lust voor het oog.
Zwervende heidelibel
Omdat ik nog redelijk wat tijd heb besluit ik toch richting de Zuidpolder te gaan ondanks dat ik alle soorten al binnen heb. Het weer wordt helaas slechter en het gaat miezeren. Als het wat opklaart vind ik met moeite twee tengere grasjuffers bij de Zuidpolder en verder is het hier erg rustig.


Tengere grasjuffer
 Bij de bouwdok loop ik ook nog even rond. Dat levert enkele fraaie argusvlinders en bruine blauwtjes op maar inmiddels gaat het weer regen, tijd om naar huis te gaan.

Argusvlinder
Bruin blauwtje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten