zaterdag 31 oktober 2020

Succesvolle twitch naar de Eemshaven!

Vanochtend sta ik met onder andere Laurens van der Wind weer op de telpost in de Crezéepolder. De afgelopen dagen heb ik tussen de bedrijven door nog wat gevogeld in Ambacht en elders op IJsselmonde, zoals in Pernis en in de Zegenpolder. Spannend is het vogelen wel, er kan van alles, maar het leverde geen spectaculaire soorten op. Een overvliegende grote zaagbekken, flink wat ringmussen, goudhaantjes, vuurgoudhaantjes en tot wel 9 bokjes in de Zegenpolder! Wie weet wat er vandaag nog in het vat zit, want met een zuidwestenwind vliegt alles in ieder geval wel mooi langs.

De telling begint rustig, maar vanaf half 9 beginne de vinken opeens heel goed te vliegen, in groepen tot wel 200 exemplaren. Het is daardoor een uiterst vermakelijke telling, waarin ook de holenduiven in mooie aantallen langskomen. We tellen uiteindelijk 270 exemplaren; een dagrecord! Verder vliegen nog drie mooie groepen goudplevieren over en zien we drie keer een vrouwtype blauwe kiekendief naar het zuiden trekken. Rondom de telpost hangen verder nog diverse geelpoot- en pontische meeuwen rond. Oók vermakelijk! 

Blauwe kiekendief

Pontische meeuw  - adult

De telefoon wordt in deze tijd natuurlijk ook regelmatig in de gaten gehouden, zodat een melding van alpengierzwaluw in de Eemshaven rond 8u al wel wordt gezien. We vergeten daarna de waarneming omdat de vinken goed gaan vliegen, maar een uurtje later blijkt de vogel nota bene nog steeds aanwezig. We gaan nu wat wikken en wegen, want de Eemshaven is niet om de hoek. Alpengierzwaluw is echter een lastige soort, met de laatste twitchbare ver voor onze tijd: 2002. Na kort beraad besluiten Laurens en ik de gok te wagen. Herman vd Brand is al onderweg dus rond 10u rijden we Ambacht uit voor een drie uur durende rit naar het uiterste puntje van Nederland. 

We hebben nauw contact met Herman, zodat we gelijk op de hoogte zijn van het feit dat de vogel rond 11u is verdwenen. We staan juist te wachten voor de open Ketelbrug als het nieuws binnen komt, zodat we besluiten een poging te wagen voor otters in de Weerribben. Het is immers nog midden op de dag en de kans is groot dat we anders nog voor niks het hele laatste eind afleggen... Gierzwaluwen willen namelijk op de dag nog weleens wegtrekken en het weer is ook weer niet zo heel slecht dat de vogel 'moet' blijven hangen. Als we al even in de hut zitten, samen met Herman en de broertjes Van Erkel, komt vervolgens nog een waarneming vanuit Ameland waar de vogel waarschijnlijk langsvliegend is gezien. Die is dus weg denken we, zodat we ons opmaken voor een middagje over het water turen naar otters. 

Het enige vermaak wat we hebben is van de ijsvogels die regelmatig voorbijkomen, maar de aanwezigheid van een klapekster komt daar gelukkig ook nog bovenop. De vogel laat zich schitterend zien, toch een mooie soort!  

Klapekster

Eenmaal zie ik ver achterin een 'kop' boven water zwemmen, maar het dier is gelijk verdwenen achter een eilandje. Waarschijnlijk betrof het een otter, maar het is een totaal waardeloze waarneming. We wachten dus maar weer verder, tot Laurens om 13:45 opeens de waarneming ziet de de alpengierzwaluw weer rond de energiecentrale vliegt. Toch nog aanwezig dus! We bedenken ons geen moment en na enkele minuten zitten we in de auto voor de laatste anderhalf uur van de rit... 

Turen over de Eemshaven

Eenmaal in de Eemshaven op de plek aangekomen, is al snel duidelijk dat de vogel weg is. De meeste vogelaars taaien af als we aankomen (ze hebben 'm net mooi gezien), maar wij blijven met een enkeling achter op de dijk bij de wateruitlaat van de centrale. Hopend dat de vogel ook een tweede keer weer terugkomt. We scannen continu de horizon boven het industrieterrein en de Waddenzee, als na een half uurtje de verlossende roep komt van een medevogelaar die de vogel aan ziet komen. Eerst op afstand, maar gelukkig komt hij langzaam steeds dichterbij om weer keurig bij de wateruitlaat te gaan foerageren. Opluchting alom want deze lastige soort staat op de lijst! Hij laat zich schitterend zien, zodat we na zo'n 20 minuten genot besluiten er vandoor te gaan, zodat we nog enigszins bijtijds thuis kunnen zijn... 

Alpengierzwaluw

Al met al dus een geslaagde twitch naar het uiterste noorden van het land, met voor mij alweer de 3e lifer dit najaar na de goudlijster en zwartkopzanger! 

De wateruitlaat waar de vogel rondvloog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten